Waarom stierf Jozef Chovanec? Reconstructie in februari, maar "door corona wordt het niet simpel"

Op 7 februari 2021 zal een reconstructie gehouden worden van de politie-interventie op de luchthaven van Charleroi, waarna de Slowaak Jozef Chovanec stierf. Dat vernam onze redactie. De familie van de man had om zo'n reconstructie gevraagd. Het is één van de laatste belangrijke stappen in het onderzoek naar de dood van de Slowaak. De organisatie van de reconstructie wordt wel niet makkelijk, onder meer door de coronacrisis.

Het was in de nacht van 23 op 24 februari 2018 dat de Slowaak Jozef Chovanec in een politiecel belandde op de luchthaven van Charleroi. Omdat de man zichzelf pijnigde in de cel, vielen 5 agenten de cel binnen en hielden hem een tijdlang in bedwang op een matras, in afwachting van medici. Enkele dagen later stierf Chovanec in het ziekenhuis.

Nadat beelden van de politiecel opdoken afgelopen zomer, deed de zaak heel wat vragen rijzen. Op de beelden was onder meer te zien dat de agenten lachten, en één agente deed de Hitlergroet. Het gerechtelijk onderzoek moet uitwijzen of iemand vervolgd moet worden voor de dood van Jozef Chovanec. Het onderzoek loopt al 2,5 jaar. Op 7 februari 2021 zal er nu een reconstructie van de feiten gehouden worden. Alle betrokkenen zullen op die reconstructie moeten tonen wat er die nacht op de luchthaven van Charleroi precies gebeurde. Dat moet meer duidelijkheid geven over de zaak. De reconstructie zal uiteindelijk dus bijna drie jaar na de feiten plaatsvinden. 

De organisatie van die reconstructie zal echter niet simpel zijn. "De reconstructie moet op de luchthaven zelf gebeuren in dezelfde omstandigheden", zegt procureur-generaal van Bergen Ignacio De la Serna.  "Dat betekent dus praktische problemen, want het is niet gemakkelijk op de luchthaven", zegt hij. Bedoeling is dan ook dat ook de arrestatie van Chovanec op een vliegtuig zal nagespeeld worden. Dat zou het vliegverkeer even kunnen verstoren. "Maar het is bevolen door de Kamer van Inbeschuldigingstelling", benadrukt De la Serna.

Er moeten veel personen dicht bij elkaar zijn, het is niet gemakkelijk

Ignacio De la Serna, procureur-generaal van Bergen

Daarnaast maakt ook de coronacrisis de zaak niet makkelijk. Want kan je wel opnieuw 5 agenten samen in een kleine politiecel een man in bedwang laten houden? "Er moeten veel personen dicht bij elkaar zijn", zegt De la Serna. "We zijn aan het denken hoe we een risico van besmetting dan kunnen vermijden. Veel zal afhangen van de situatie rond corona op dat moment. Maar het is in elk geval niet gemakkelijk om praktisch te organiseren", zegt de procureur-generaal. Er zal onder meer bekeken worden of iedereen een coronatest kan afleggen op voorhand. De procureur-generaal benadrukt echter wel dat de reconstructie in februari zàl plaatsvinden.

We zijn vooral blij dat de reconstructie er komt

Ann Van de Steen, advocaat weduwe Jozef Chovanec

De weduwe van Jozef Chovanec is alvast tevreden met de reconstructie. Een eerder vraag was namelijk afgewezen. Dat ze nog enkele maanden moeten wachten, neemt ze erbij, zegt haar advocaat. "Er zijn veel mensen betrokken, tot 30 personen. Door de coronacrisis is het ook niet simpel om zoiets te organiseren. We zijn vooral blij dat de reconstructie er komt en dat die volledig zal zijn", aldus Ann Van de Steen, advocaat van de weduwe.

Meest gelezen