14-jarige "Melkkoe 107" uit Peer produceerde al 145.000 (!) liter melk: "Ze verdient een olympische medaille"

Dominique Smeets uit Grote-Brogel heeft geschiedenis geschreven in het landbouwmilieu, of beter: een van zijn koeien deed dat. Zijn 14-jarige melkkoe verbreekt verbazingwekkende records. "Melkkoe 107" produceerde in haar leven al 145.000 liter melk. Dat is goed voor zo'n zeven volle tankwagens. 

Melkveehouder Dominique Smeets heeft maar liefst 200 koeien en 85 varkens op zijn boerderij, maar koe nummertje 107 is wellicht toch zijn favoriet. Het dier produceerde in haar leven 145. 000 liter melk. “Als je dat moet uitdrukken in tankwagens, dan heeft ze al 7 tankwagens aan melk gegeven”, vertelt Smeets. Daarnaast gaf de koe ook 10. 000 kg aan vet en eiwit. In het landbouwwereldje staat dit gelijk aan een olympische medaille winnen. 

Smeets was zich er zelf niet van bewust dat zijn koe zo uitzonderlijk was. “Voor ons was het een gewone koe. Maar toen ging de ronde dat zoiets de laatste 20 jaar niet meer is voorgekomen in Limburg. Uiteindelijk bleek dat er toch één koe, ook uit Peer, vorig jaar een gelijkaardige prestatie neerzette. Volgens mij komt het door de goede voorouders. Haar moeder was heel productief en ook haar vader had de juiste genen. Bij koeien doet afkomst heel veel.” 

(Lees verder onder de foto:)

Ik hoop dat ze nog tot de 200. 000 liter melk geraakt

"Melkkoe 107" heeft ondertussen al de gezegende leeftijd van 14 jaar gehaald. In mensenjaren staat dat gelijk aan ongeveer 100 mensenjaren. Toch is ze nog niet aan haar pensioen toe. “We hopen nu dat ze drachtig is. Mogelijk krijgt ze dus nog kalfjes. Ze heeft ondanks haar hoge leeftijd nog niet aan productiviteit ingeboet. Dit jaar was zelfs één van haar productiefste jaren ooit. Ik hoop dat ze nog tot 200.000 liter melk geraakt”, vertelt boer Smeets. “Als ze te oud is om te produceren dan blijft ze gewoon hier op de boerderij. Ik denk dat ze dat na al die liters wel verdiend heeft”, voegt Smeets er nog aan toe. 

Het is je ongetwijfeld opgevallen dat "Melkkoe 107" een nummer, maar geen naam heeft. "Daar zijn we een tijd geleden mee gestopt. Tegenwoordig doen we alles met computers, en daar kan je met nummers heel snel werken. Namen ingeven in die systemen gaat niet", zucht de boer. "Toch heeft ze na al haar werk eigenlijk wel een naam verdiend. Suggesties zijn dus welkom!"

Letje Custershof

De luisteraars van Radio 2 Limburg reageerden massaal op de oproep om een nieuwe naam te bedenken voor "Melkkoe 107". Uiteindelijk werd een shortlist opgesteld, waaruit boer Dominique een naam mocht kiezen. Hij koos voor Letje, dat afgeleid is van lait of melk in het Frans, omdat ze zoveel liters melk heeft geproduceerd. De boer gaf haar meteen ook een familienaam. "Custershof wordt haar achternaam, want dat is de bedrijfsnaam en de plek waar de koe staat." Voortaan gaat "Melkkoe 107" dus door het leven als Letje van het Custershof.

Meest gelezen