onlinehulp-vlaanderen

‘Chat na seksueel geweld’ van UGent uitgerold in heel België: "Meer en andere vragen door corona"

De Universiteit Gent startte anderhalf jaar geleden, lang voor de corona-uitbraak, met de chatdienst 'Chat na seksueel geweld' als pilootproject. Onder meer door corona is de dienst nu over heel België actief in het Frans en het Nederlands. 

Seksueel geweld tegen vrouwen is een probleem dat elk jaar opnieuw aandacht krijgt op de internationale dag tegen geweld bij vrouwen. Tijdens de coronacrisis, en zeker tijdens een lockdown, wordt het probleem nog groter. Een slechte relatie of moeilijke gezinssituatie, kan erger worden als mensen lange tijd dicht op elkaar zitten en zelden of nooit buiten kunnen.

Chatbox om drempel te verlagen

Anderhalf jaar geleden startte de Universiteit Gent met de hulpdienst ‘Chat na seksueel geweld’. Het is een chatbox waar professionals mensen met vragen helpen.  De chatbox begon als pilootproject maar bedient nu heel het land.  

Anoniem professionele hulp krijgen is van levensbelang

coördinator Freeke Matthynsens

“We werken samen met een onderzoeksinstituut aan de universiteit en met het "Instituut voor de gelijkheid van mannen en vrouwen", vertelt coördinator Freeke Matthynsens bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. "Onze chatbox is er dan ook voor iedereen: mannen, vrouwen, en mensen die zich anders identificeren. Via onze website kan iedereen met een psycholoog chatten. Dat gebeurt anoniem, waardoor de stap naar de chatbox lager wordt. Waar we in het begin vooral mensen in en rond Gent en de universiteit bereikten, zijn er nu mensen uit heel België die ons vinden.”

(Lees verder onder de foto)

“Het is een goede zaak dat alle leeftijden ons contacteren”, zegt Matthynsens. “Het gaat trouwens niet alleen om slachtoffers die ons contacteren, maar ook mensen die denken dat ze slachtoffer zijn en hun probleem nog niet helemaal kunnen verwoorden. Ook mensen die al naar een psycholoog gingen, maar die sessies door de lockdown geschrapt zagen, komen bij ons."

Veel vragen

De chatlijn krijgt ook veel vragen binnen van mensen die algemene informatie zoeken.  "Er zijn vragen zoals  ‘wat is seksueel geweld?', of ‘welke juridische stappen zijn er mogelijk om het geweld tegen mij aan te klagen?’, zegt Matthynsens. "Omdat er meer vragen komen door corona, hebben we meer middelen gekregen en is er ook meer personeel." 

Tijdens de coronacrisis kregen we meer vragen, er zijn extra mensen om die te beantwoorden 

coördinator Freeke Matthynsens

Wie met vragen zit over seksueel geweld, of hulp nodig heeft, die kan terecht op www.seksueelgeweld.be. Als je je aanmeldt tijdens de openingsuren, krijg je meteen een psycholoog aan de chatlijn. Buiten de uren kan je een afspraak vragen.

De openingsuren van de ‘Chat na seksueel geweld’ zijn maan-, woens- en donderdag van 18u tot 22u, en op woensdag ook tussen 14u en 17u. In december zal er ook mogelijkheid om op vrijdagnamiddag met een psycholoog te chatten.

kasto80

Meest gelezen