© PHIL BRAY/NETFLIX/The Hollywood Archiv - creative.belgaimage.be

“Schaken kan mensen met stoornissen helpen”, zegt topschaker Astrid Barbier bij succes van "The Queen's Gambit"

De populaire Netflix-serie "The Queen's Gambit" zorgt ervoor dat meer mensen beginnen te schaken en dat kan positieve effecten hebben bij bepaalde stoornissen. Dat blijkt uit academisch onderzoek van topschaker Astrid Barbier uit Temse. Zo varen mensen met dyslexie of autisme wel bij een potje schaak.

Schaken is een ware hype door de populaire Netflix-serie "The Queen's Gambit". In speciaalzaken kunnen verkopers van schaakborden de vraag nauwelijks volgen. Ook op internet werd de zoekterm "hoe speel ik schaak?" de voorbije tien jaar nooit zo vaak ingegeven als nu. Al die nieuwe interesse kan ook onverwachte positieve gevolgen hebben, zeker bij mensen met bepaalde stoornissen. 

Bekijk hier de trailer van "The Queen's Gambit" (en lees voort onder de video):

Meer zelfvertrouwen door schaken

Topschaker Astrid Barbier uit Temse heeft tijdens haar studies zelf de voordelen van schaken onderzocht. Ze vindt het een goede zaak dat meer mensen schaken. Het spel kan een grote impact hebben op het leven van mensen met een stoornis als dyslexie, ADHD of autismespectrum. 

“Schaken helpt om het zelfvertrouwen en de zelfzekerheid op te bouwen en te vergroten. Dat is voor mensen met bepaalde stoornissen van groot belang. Ze worden soms ook gepest, in de schaakwereld ervaren ze dat minder. Er is meer aanvaarding en er zijn minder vooroordelen”, zegt Astrid Barbier aan Radio 2 Oost-Vlaanderen. 

Mannen schamen zich om van vrouwen te verliezen,  er is nog veel seksisme 

Astrid Barbier, schaakster én onderzoekster

Toch is er één hardnekkig vooroordeel dat wél blijft bestaan. “Als vrouw ondervind ik toch nog veel seksisme in de schaakwereld. Veel mannen vinden dat vrouwen gewoon niet kunnen schaken. Ze schamen zich als ze van een vrouw verliezen", vertelt Barbier nog. 

Iedereen begint te schaken

“Het succes is enorm, ook in mijn omgeving zie ik mensen die ineens beginnen te schaken. Voor velen is en blijft het vooral een spelletje, en dat is goed, want schaken moet je vooral doen voor je plezier. Bij mij draait mijn hele leven wel rond schaken, ik train en studeer ervoor, want dat is nodig als je een bepaald niveau wil halen en houden.”

Schaakborden zijn nog net niet uitverkocht
Ben Van de Putte, eigenaar Gentse speciaalzaak in schaakborden

Ook speciaalzaken voor schaakspelen doen gouden zaken, zoals de Denksportkampioen in Gent. Eigenaar Ben Van de Putte: “Ik heb nog nooit zoveel nieuwe klanten gehad die willen leren schaken. Ook zijn er veel mensen die al dertig jaar niet meer schaken en nu opnieuw zin hebben om ermee te starten." 

De vraag naar schaakborden is dan ook duidelijk gestegen sinds de tweede lockdown. Die is zelfs nu zo groot dat producenten niet meer kunnen volgen: "De producenten lieten me al weten dat ze dit jaar geen leveringen meer zullen kunnen doen."

kasto80

Meest gelezen