Videospeler inladen...

Meer vrouwen slachtoffer van partnergeweld door coronacrisis, maar ze zoeken nauwelijks hulp: "Ik was te beschaamd"

Sinds de coronacrisis zijn meer vrouwen het slachtoffer van geweld thuis. Het partnergeweld is toegenomen, zeggen experts op deze Internationale Dag tegen geweld op vrouwen. Vooral als er door de coronacrisis lockdowns zijn, is er meer geweld tegen vrouwen. Maar de vrouwen lijken dan ook minder hulp te zoeken. 

"De eerste cijfers die er zijn wijzen toch wel op een stijging", stelt Liesbeth Stevens, professor Seksueel Strafrecht aan de KULeuven. 

"Zo zien we bijvoorbeeld dat in de eerste lockdown 1 op de 5  vrouwen aangeeft het slachtoffer te zijn geweest van partnergeweld."

"Wat vooral heel erg opvallend is, is dat 3 op de 4 slachtoffers dat eigenlijk aan niemand meldt", merkt Stevens op. "Zij zoeken dus ook geen hulp. En zo'n 96 procent van de slachtoffers neemt ook geen contact op met de politie."

"Het gaat ook om psychologisch geweld"

Laurence is één van die slachtoffers. Zij getuigde daarover op Studio Brussel. "Ik had vier jaar een relatie met iemand die me fysiek maar vooral ook psychologisch heeft mishandeld. Dat laatste heeft namelijk het meest impact op mij gehad op lange termijn. Dat ging dan van me kleineren tot me isoleren van mijn vrienden."

"Het was voor mij ook erg moeilijk om mijn relatie te beëindigen", vertelt Laurence. "Weg gaan was niet makkelijk, omdat het moeilijk bleek om aan de buitenwereld toe te geven dat mijn relatie niet perfect was. Dat toegeven vond ik erg beschamend. En er kwam ook psychologische chantage aan te pas, om toch maar niet weg te gaan."      

Laurence heeft tijdens haar relatie nooit hulp gezocht, al was die er wel. "Ik heb nooit iets verteld en ik heb het geweld eigenlijk steeds geminimaliseerd." 

Na vier jaar zette Laurence dan toch een punt achter haar relatie. "Ik volg nu een begeleiding bij een psycholoog. Het gaat nu beter met me."      

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen