Radio 2

Begrafenissen met 80 aanwezigen in Zaventem: "Brusselse begrafenisondernemers negeren coronaregels"

In Zaventem waren er de afgelopen weken zeker twee begrafenissen met véél meer aanwezigen dan de coronaregels toelaten. Het ging telkens om plechtigheden met Brusselse begrafenisondernemers. De gemeente was niet op de hoogte, maar belooft nu wel verscherpt toezicht.

De afgelopen weken vonden in Zaventem zeker twee begrafenissen plaats met veel meer aanwezigen dan de coronaregels toelaten. Op één van de plechtigheden werden zeker 80 aanwezigen geteld. Opvallend: de uitvaarten waren telkens georganiseerd door begrafenisondernemers uit Brussel.

Politie-escorte

Gemeenteraadslid Erik Rennen (N-VA) bracht de zaak aan het licht op de jongste gemeenteraad. "Op vier november was er een begrafenis met veel aanwezigen", zegt hij. "De parkeerplaats en een deel van de Kerkhoflaan stonden vol met auto's. Blijkbaar was die autocolonne zelfs onder politiebegeleiding van Brussel naar Zaventem gereden", weet Rennen. 

Koffietafel

"De plechtigheid werd verzorgd door een begrafenisondernemer uit Jette, voegt Rennen nog toe. "Die vond het blijkbaar niet nodig om het maximum van 15 aanwezigen te respecteren. De ongeveer 80 aanwezigen hielden ook onvoldoende afstand van elkaar. Aan de uitgang werd iedereen ook nog een hapje en een drankje aangeboden, ter vervanging van de koffietafel. Op dat moment hebben de gemeente-arbeiders ingegrepen en hebben ze iedereen verzocht om de begraafplaats te verlaten", aldus nog het raadslid.

(Lees verder onder de foto)

Radio 2

Meer toezicht

Burgemeester Ingrid Holemans (Open VLD) van Zaventem betreurt wat er is gebeurd. Zij bevestigt dat er zeker twee plechtigheden waren met te veel aanwezigen, telkens georganiseerd door begrafenisondernemers uit Brussel. "Zij kregen inmiddels al een brief met een waarschuwing", zegt de burgemeester.  "Volgende keer krijgen ze een boete, maar dan moeten ze natuurlijk wel betrapt worden. De politie en de dienst Burgerlijke Zaken zullen vanaf nu extra waakzaam zijn. Voor elke begrafenis moet een toelating worden aangevraagd. Dan kan de politie een kijkje gaan nemen."

Meest gelezen