Deze mensen hadden gisteren meer geluk: zij zijn veilig aangekomen op een van de Canarische Eilanden.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Boot met 35 migranten zinkt nabij het Canarische eiland Lanzarote: zeker 8 mensen verdronken

Voor de kust van het Spaanse eiland Lanzarote is een schip met migranten gekapseisd en gezonken. Al zeker acht mensen zijn daarbij omgekomen, maar er zijn ook nog een aantal anderen vermist. Dit jaar nemen steeds meer mensen uit West-Afrika de route naar Europa via de Canarische Eilanden, maar dat is erg gevaarlijk.

De rubberboot met zeker 35 opvarenden had bijna Lanzarote bereikt toen hij op een golfbreker nabij de haven botste en kapseisde. Het was nacht en er is, volgens de Spaanse krant El País, geen verlichting. 

Nog volgens El País zijn acht opvarenden omgekomen. De reddingsdiensten konden 28 anderen uit het water halen. Een aantal onder hen werden opgepikt met een helikopter. Er zouden echter nog een aantal vrouwen en kinderen vermist worden en daar wordt nu nog naar gezocht. 

De voorbije dagen kon u van onze collega's op Gran Canaria vernemen dat de Canarische Eilanden opnieuw veel migranten uit West-Afrika aantrekken. Dit jaar zouden er zeker al bijna 18.000 mensen via bootjes aangekomen zijn op de archipel. Ze hopen van daaruit naar het Spaanse vasteland te kunnen gaan, maar de regering in Madrid weigert dat om geen aanzuigeffect te creëren. Daardoor zitten duizenden mensen nu wel vast op de eilanden, sommigen in open lucht. De lokale overheid van de autonome regio "Canarias" wil nu de hulp van Madrid om het probleem aan te pakken.

Zoals de ramp van vannacht aantoont, is de route vanuit West-Afrika naar de Canarische Eilanden erg gevaarlijk. Dit jaar zouden er al meer dan 500 mensen verdronken zijn nadat hun veelal gammele bootjes zijn gezonken in de Atlantische Oceaan. Lanzarote ligt op iets meer dan 100 kilometer voor de zuidkust van Marokko en de Westelijke Sahara.

Bekijk hieronder beelden van de situatie ter plaatse: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen