Brussels by Lights: "Brusselaars bedanken voor inspanningen van afgelopen maanden"

Door corona konden Winterpret, de kerstmarkt en de attracties dit jaar niet doorgaan, maar om toch nog wat kerstsfeer te hebben, is  het lichtfestival Brussels by Lights van start gegaan. In 142 straten en pleinen hangt er feestverlichting op. Daarmee wil de Stad Brussel de Brusselaars bedanken voor de inspanningen die ze al maandenlang leveren.

Met dit jaar 11 extra straten en speciale lichtcreaties zoals een lichtgevend plafond in een winkelgalerij, wordt deze editie van Brussels by Lights anders dan die van vorig jaar. Want door de coronamaatregelen geldt er een avondklok in Brussel, dus 's avonds laat nog door de straten kuieren om van het lichtspektakel te genieten zal niet lukken. En toch wou Brussel de feestdagen opfleuren met dit lichtspektakel: "Het idee van de stad Brussel is om toch een magische sfeer voor de Brusselaar te creëren", zegt organisator Marina Bresciani. "Het is belangrijk dat de magie van deze kerstperiode toch plaatsvindt."

(lees verder onder de foto)

Ook burgemeester Philippe Close (PS) vindt het goed dat het lichtfestival nu van start is gegaan: "Het is echt nodig voor de moraal van de bevolking. De kerstboom op de Grote Markt, de feestverlichting. Het is een beslissing van de stad Brussel geweest om toch iets te doen."

In totaal zijn er 16,4 km lichtpatronen en 8,8 km slingers die zich als een fonkelende stroom uitstrekken door de 142 grote en kleinere winkelstraten van de stad. Voor het ecologisch aspect werden overal ledlampen gebruikt, zodat het stroomverbruik heel laag is. Brussels by Lights gaat nog door tot 10 januari.

Meest gelezen