Ruben Mottart

Ruben Mottart is Brusselse leerkracht van het jaar: "Ik steek veel humor in mijn lessen"

Ruben Mottart is de beste Brusselse leerkracht van het jaar. Hij geeft les in de basisschool Hendrick Consience van het GO!-onderwijs in Schaarbeek. Zijn recept? Veel humor en creativiteit.

"Ik was heel vereerd toen ik verkozen werd tot leraar van het jaar. Het was een spannend jaar met daarin de coronacrisis", zegt Ruben Mottart, die onder de indruk is van de titel. "Ik heb die titel gekregen, niet omdat ik de beste leraar van Brussel ben, maar één van de leraren die samen met duizenden collega's, elke dag z'n best doet om jongeren die vaak in moeilijke thuissituaties zitten, onderwijs en zorg te geven."

"Misschien werd ik ook wel verkozen omdat ik veel creativiteit en humor in de lessen steek", lacht hij. "Ook tijdens deze coronatijd. Want lesgeven op afstand is niet eenvoudig. Je wil namelijk als leerkracht dicht bij je leerlingen staan. Het is iets waar je als leraar rekening mee moet houden", gaat hij verder. Lesgeven op afstand gebeurt nu eenmaal digitaal en ook die omstandigheden zijn voor een leerkracht niet altijd ideaal: "Vorig schooljaar was het verplicht om afstandsonderwijs te geven. Het Nederlandstalig onderwijs van Brussel, het GO! en ook onze school hebben enorm veel inspanningen gedaan om ervoor te zorgen dat elk kind een tablet of laptop thuis ter beschikking had, zodat ze die online lessen konden volgen. We hebben geprobeerd om zo veel mogelijk kinderen te bereiken en zo veel mogelijk leerstof aan te bieden."

Meest gelezen