Chris Dusauchoit over verbod op vouwoorkatten: "Goede zaak, maar ook kortsnuitigen zouden verboden moeten worden"

Televisiepresentator en dierenkenner Chris Dusauchoit juicht het Vlaams verbod op vouwoorkatten dat op 1 januari ingaat toe, maar vindt dat er nog meer dieren op de zwarte lijst moeten worden gezet. "Er is ook het probleem van kortsnuitige katten en honden. Dat is een verschijnsel van dezelfde orde. Die dieren worden om esthetische redenen gefokt, maar het welzijn van de dieren lijdt er onder", zegt Dusauchoit in "De wereld vandaag" op Radio 1. 

Er is de voorbije 24 uren heel wat reactie gekomen op het gesprek met fokker Marc De Rijcke en dierenarts Louise Mollaert  in "De wereld vandaag" op Radio 1 over het verbod om vouwoorkatten te verhandelen vanaf 1 januari. Chris Dusauchoit treedt dierenarts Mollaert bij en zegt dat het verbod een goede zaak is. Fokker De Rijcke noemt hij "geen onbesproken blad".

"Het verbod voor de Scottish fold kat is een goede zaak. Ik vind dat een heel goede zaak. Ik vind dat onze minister van Dierenwelzijn (Ben Weyts, N-VA, red.) een heel goed dierenwelzijnparcours rijdt. Dit is een nieuwe pluim op zijn hoed. 

Dusauchoit voegt er meteen aan toe dat er nog werk op de plank ligt. "Gisteren werd er in “Vandaag” het probleem van de kortsnuitige honden en katten aangehaald. Dat is eigenlijk een verschijnsel van dezelfde orde. Dieren worden gefokt naar esthetische normen. Daar horen flaporen bij katten bij en platte smoelen bij honden en katten bij. Het zou mij siberisch laten, mocht het welzijn van die dieren daar niet onder lijden. Dat is het grote probleem natuurlijk. Daarom is het goed dat dit initiatief wordt genomen en ik hoop dat er in de toekomst nog gelijkaardige initiatieven komen."

Kittens en pups moeten opgroeien in een huiselijke kring. Dat kan je onmogelijk bewerkstelligen als je 84 hondenrassen en twintig kattenrassen verkoopt

Chris Dusauchoit

Volgens Dusauchoit is het pleidooi voor de verkoop van vouwoorkatten van fokker Marc De Rijcke het pleidooi van een broodfokker. "Die man is geen onbesproken blad. Die fokker verkoopt op het internet 84 hondenrassen en twintig kattenrassen. Dat staat haaks op wat in mijn en in de optiek van vele mensen een goede fokker is. Dat is om diverse redenen onmogelijk", legt Dusauchoit uit. 

"Een reden die altijd buiten beeld blijft, is dat het karakter van een dier minstens even belangrijk is als de gezondheid.  Dat is de reden waarom veel katten en honden vaak in het asiel terechtkomen." 

Het is heel belangrijk dat pups en kittens vanaf de eerste dagen uit het nest moeten worden genomen. "We moeten ze heel veel bepotelen en laten opgroeien in een huiselijke kring zodat ze weten hoe kinderen er uitzien en hoe de stofzuiger klinkt. Dat kan je onmogelijk bewerkstelligen als je 84 hondenrassen en twintig kattenrassen hebt."

© 2018 Jose A. Bernat

Bij een broodfokker vraag je om een hond en ga je er meteen mee naar huis. Bij een goede fokker is het antwoord in de eerste plaats neen

Chris Dusauchoit

Chris Dusauchoit gaat in op het onderscheid tussen broodfokkers en bonafide fokkers. "Ik zou met een wijde boog om broodfokkers heen lopen. Mensen gaan vaak naïef en met heel veel verwachting naar zo een fokker en dan komen ze met een diertje thuis dat binnen de kortste keren ziek wordt. Men moet daar dan heel veel geld tegen aangooien en het eindigt in verdriet. Dat vind ik zo jammer."

Er bestaan volgens Dusauchoit wel degelijk goede fokkers. "Het is eigenlijk heel makkelijk om het onderscheid te maken. Bij een broodfokker vraag je om een hond en ga je er meteen mee naar huis. Bij een goede fokker is het antwoord in de eerste plaats neen. Daar word je op de rooster gelegd. Men vraagt wat je van honden weet, hoe je gehuisvest bent en wat je tijdsbesteding doorheen de dag is."

"Het is pas wanneer zo een fokker doorheeft dat zijn of haar hond op een goed adres terecht zal komen, dat hij ja zal zeggen. Dan zul je nog een half jaar of een jaar moeten wachten. Zo een fokker zal zijn pups opvolgen en vragen om wat foto’s door te sturen. Dat is een enorm verschil met mensen die honden en katten fokken om er geld aan te verdienen. De goede fokkers steken er aan toe", besluit Dusauchoit.

Meest gelezen