Binnenkort weer massabijeenkomsten dankzij sneltests voor corona? Microbioloog Herman Goossens staat op de rem

Microbioloog Herman Goossens, voorzitter van de werkgroep testing, zegt dat sneltests op dit moment nog niet kunnen worden ingezet om evenementen weer toe te laten. Maar ze gaan wel veel meer gebruikt worden, mogelijk ook in test- en triagecentra en huisartsenpraktijken, en in scholen of bedrijven, zoals eerder aangekondigd. We moeten met die sneltests wel opletten: ze kunnen een negatief resultaat geven terwijl je wel COVID-19 hebt. 

Herman Goossens was vandaag mee uitgenodigd op de persconferentie van Sciensano, specifiek om het te hebben over die sneltests. Want we worden er bijna mee overspoeld, en ze zullen ook meer en meer worden ingezet als aanvulling op de klassieke PCR-tests. Die zijn nog altijd het meest betrouwbaar, maar hebben het nadeel dat je niet meteen het resultaat kent. "De PCR-test was fase 1.0, maar we gaan nu naar fase 2.0", verwoordde Goossens de snelle evolutie in de testingmethodes. 

Eerder probeerde onze wetenschapsjournalist Koen Wauters de snel- en zelftest uit, bekijk de video hier (en lees eronder voort): 

Videospeler inladen...

De snelle antigeentest om te weten te komen of je corona hebt of niet, is over het algemeen zeer betrouwbaar voor mensen met klachten, de zogenoemde symptomatische patiënten, maar minder voor asymptomatische personen. Hoe zullen we dan tewerk gaan met die sneltests? 

  • Ze zullen eerst worden ingezet in de ziekenhuizen, maar later zou dat ook moeten kunnen in test- en triagecentra en bijvoorbeeld in de huisartsenpraktijken. "We hopen dat we dit zeer snel kunnen opzetten", zei Goossens. 
  • Sneltests kunnen ook interessant zijn voor onderzoek van grotere groepen om zogenoeme clusters op te sporen - mogelijke besmettingshaarden - bij groepen met een laag risico, zoals in bedrijven of scholen (maar dus niet in bijvoorbeeld rusthuizen). Op scholen kan het bijvoorbeeld voorkomen dat een hele klas dicht moet als er enkele leerlingen positief testen, onderstreept Goossens. 
  • Momenteel wordt in het buitenland  al onderzocht of we dankzij de sneltests opnieuw publiek bij evenementen kunnen toelaten, zoals in de sport- of cultuurwereld. Maar daarvoor gaat Goossens op de rem staan: het kan nog niet, zegt hij. "Op basis van wat we nu weten, kan dit (een negatieve sneltest, red.) niet gebruikt worden als overtuigend bewijs van de afwezigheid van COVID-19", zegt hij. Het zegt hoogstens iets voor die ene dag waarop je dan getest bent: de dag erna kan je bijvoorbeeld wél positief zijn. Voorlopig kan dit dus nog niet aan de orde zijn. 
  • Goossens waarschuwde daarmee ook voor een belangrijke valkuil van die sneltests: zij geven maar een heel tijdelijke stand van zaken. Het virus kan nog verder groeien bij een patiënt, die een dag later wél positief kan testen. Zo is het mogelijk dat een zelfde persoon tegelijk positief kan testen bij een klassieke PCR-test, maar negatief bij een sneltest. "Een PCR-test zegt ons of we besmet zijn, een snelle antigeentest vertelt ons of we besmettelijk zijn. Dat is een belangrijke nuance", zegt Goossens. 
  • Een negatieve sneltest kan dan ook geen reden zijn om de basisregels te negeren, om een quarantaine te weigeren na een risicocontact of om sneller uit een quarantaine terug te komen, waarschuwt Goossens. 
  • Eerder had coronacomissaris Pedro Facon een overzicht gegeven van de verschillende testmethodes. Hij wees erop dat de zelftest voor corona, waarbij je zelf een beetje bloed prikt, nog niet wettelijk is goedgekeurd. De speekseltests die eraan komen, noemde hij veelbelovend voor herhalingstests. Het grote voordeel is dat je die zelf kan uitvoeren, en dat er geen wisser in neus of keel moet, wat het minder onaangenaam maakt. 

Bekijk in de video hieronder de volledige uitleg van Herman Goossens vanmorgen op de persconferentie: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen