Oude infirmerie in het Park Cerckel

Diest zoekt geïnteresseerden die historische gebouwen willen kopen of renoveren

In Diest zijn er heel wat oude historische gebouwen en monumenten die gerestaureerd moeten worden. Maar dat kost handenvol geld. Teveel geld voor de kleine provinciestad, die daarom kijkt in de richting van de privésector.

De stad telt zo'n 117 monumenten, wat veel is voor een relatief klein provinciestadje. Heel wat van die monumenten moeten gerestaureerd worden, maar daar is eigenlijk geen budget voor. Daarom dat de stad nu een aantal monumenten te koop zet, zodat privé-eigenaars het kunnen renoveren. Zo kan je bijvoorbeeld de oude jeugdherberg kopen, of de infirmerie in het Park Cerckel op voorwaarde dat je die restaureert.

Kerken en boekhandels

In Diest zijn er al enkele monumenten in privéhanden, zoals Het Spijker, dat in de 19de eeuw een graanopslagplaats en toevluchtsoord voor paters van de abdij van Tongerlo was. "Het Spijker is een hotel geworden, het Refugeehuis is een privéwoning, en zo zijn er nog gebouwen en mogelijkheden", zegt schepen van Erfgoed Geert Cluckers. "Ik merk in verschillende steden dat ook kerken aangepakt worden, en die in privéhanden zet. Waar bijvoorbeeld een boekenwinkel, een supermarkt of zelfs een hotel van maakt. Zo ben ik in Mechelen eens gaan overnachten in een hotel dat ooit een kerk was, dus er zijn wel heel wat mogelijkheden." 

Meest gelezen