Videospeler inladen...

Het nieuwe goud in de race om coronavaccins: bedrijf in Gent ziet vraag naar droogijsmachines pieken

De producenten van droogijs bereiden zich voor op de komst van de coronavaccins. Vaak moeten die bij lage temperaturen bewaard worden en dus zal er veel droogijs nodig zijn. In Gent ziet de enige Belgische producent van droogijsmachines de vraag bijna verviervoudigen. De machines zijn niet voor ons land bestemd, wij hebben er genoeg, maar veel landen zijn nog niet voorbereid. "Het Journaal" maakte bovenstaande reportage.

Alpha is een bedrijf uit Gent dat in normale tijden machines bouwt, en droogijs gebruikt om te reinigen, zoals zandstralen. “Droogijs heeft het voordeel dat het altijd een temperatuur van -80° garandeert. En dat is één van de voorwaarden die vaccinproducenten stellen om een vaccin te kunnen vervoeren. Ook het ebolavaccin werd in droogijs vervoerd. Er zijn ook geen speciale verpakkingen of machines nodig om het droogijs zo koud te houden. Een gewone doos volstaat”, zegt CEO Christophe Cuigniez van Alpha.

Enorm grote vraag uit alle hoeken van de wereld

Omdat er nu een coronavaccin op komst is dat alleen maar bij een heel lage temperatuur vervoerd kan worden, heeft Alpha een nieuwe tijdelijke bestemming: machines maken om droogijs te produceren. De vraag naar zulke machines is heel groot, en komt uit alle hoeken van de wereld. “Om aan de grote vraag te kunnen voldoen is het alle hens aan dek. Nieuwe medewerkers zoeken we dikwijls, maar zijn soms heel moeilijk te vinden. Dus de hogere vraag geeft niet meteen een hogere tewerkstelling. Maar we hebben genoeg onderaannemers en partners, waardoor we de vraag kunnen volgen.  

Meest gelezen