Family Justice Center Mechelen breidt werking uit naar elke politiezone in de regio

Het Family Justice Center Mechelen gaat zijn werking uitbreiden naar het hele gerechtelijke arrondissement Mechelen. Het centrum begeleidt gezinnen die getroffen worden door geweld. Door de uitbreiding kunnen ook gezinnen geholpen worden uit andere politiezones in de regio. Het centrum bundelt alle mogelijke informatie over (vermoedelijk) geweld binnen een gezin. Dit jaar werden er al 125 begeleid. Met de uitbreiding worden 350 extra gezinnen verwacht. 

Tijdens deze coronacrisis, en zeker tijdens de lockdowns, is het aantal meldingen van geweld binnen het gezin sterk toegenomen. Volgens officiële cijfers wordt in Vlaanderen één op de zeven vrouwen ooit slachtoffer van geweld. Bij een bevraging door de KU Leuven gaf zelfs één op de vijf mensen aan dat hij of zij slachtoffer werd van geweld tijdens de eerste lockdown. 

In de verschillende Family Justice Centers wordt alle mogelijke informatie verzameld van politie, parket, OCMW's en andere hulpverleningsorganisaties zodat hulpverleners getroffen gezinnen kunnen begeleiden. Dat van Mechelen gaat nu zijn werking uitbreiden naar alle politiezones in de regio. 

350 gezinnen

Dit jaar werden er in Mechelen al 125 gezinnen geholpen en nu worden er nog 350 extra verwacht, zegt Abdrahman Labsir (Open VLD), schepen voor Jeugd en Preventie. "Het probleem beperkt zich niet alleen tot de steden. Daarom zijn we blij dat we de werking kunnen uitbreiden naar alle politiezones van het gerechtelijk arrondissement Mechelen. Want mensen zetten niet snel zelf een stap naar hulpverlening en op deze manier gaan we veel drempels wegwerken."

Als we kunnen werken op het niveau van de lokale politie, kunnen we veel korter op de bal spelen. Ze kunnen ons vertellen waarover ze zich ongerust maken

Karolien Boonen - Coördinator Family Justice Center Mechelen

"Als we kunnen werken op het niveau van de lokale politiezones, kunnen we veel korter op de bal spelen als er ongerustheid is over intrafamiliaal geweld", zegt Karolien Boonen, de coördinator van het centrum. "We gaan samen met politie, parket en OCMW's rond de tafel zitten. De politie kan ons vertellen waar ze interventies gedaan hebben en waarover ze zich zorgen maken."

Het Family Justice Center werkt nu in zes politiezones: Mechelen-Willebroek, Klein-Brabant, Bodukap, Berlaar-Nijlen, Heist en Lier. Er zijn ook Family Justice Centers in de regio's Antwerpen en Turnhout.

Het is vandaag ook de Internationale Dag tegen Geweld op Vrouwen. Naar aanleiding daarvan roept Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA) slachtoffers op om erover te praten en eventueel 1712 te bellen. Op dat nummer kunnen zowel slachtoffers als getuigen van geweld terecht voor advies en informatie.

Meest gelezen