Ex-suikermagnaat met vermogen van 10,8 miljard euro: maak kennis met Eric Wittouck, de nieuwe rijkste Belg

De coronacrisis laat zich ook voelen bij de meest vermogende landgenoten. Na 13 jaar aan de top moet Alexandre Van Damme, bekend van de biergigant AB InBev, de fakkel van rijkste Belg doorgeven aan Eric Wittouck, ooit eigenaar van Tiense Suiker, maar nu vooral van Weight Watchers. Dat blijkt uit de nieuwste versie van "De 200 rijkste Belgen" van Ludwig Verduyn. 

De 72-jarige Eric Wittouck is dan misschien minder bekend dan zijn voorganger, met een vermogen van iets meer dan 10,8 miljard euro is hij nu de rijkste van het land. Wittouck komt uit een oude Brusselse familie die in de 19e eeuw de Tiense Suikerraffinaderij oprichtte en er goed mee boerde. Dat is lang geleden, want in 1989 verkocht Eric Wittouck de suikerfabriek voor 945 miljoen euro aan de Duitse concurrent Südzucker, nog altijd de eigenaar.

Wittouck had het toen gehad met suiker en diversifieerde zijn fortuin via de Luxemburgse holding Artal in tal van bedrijven op de beurs van Wall Street. Het meest bekende daarvan is het afslankingsbedrijf Weight Watchers. Wittouck is niet tuk op veel belangstelling in de media en woont in Monaco, waar hij het luxejacht Exuma heeft aangemeerd. 

Coronacrisis treft de brouwersfamilies

Wittouck onttroont nu de meer bekende Alexandre Van Damme van de eerste plaats, maar die blijft met 10,5 miljard euro wel flink verankerd op de tweede plaats in de ranking. Wel heeft Van Damme 13 jaar lang het peloton van vermogende Belgen aangevoerd. 

Van Damme komt uit een van de families rond 's werelds grootste biergigant AB InBev, weliswaar niet uit de tak rond Artois in Leuven, maar wel uit die andere poot van Piedboeuf -bekend van Jupiler- uit de buurt van Luik. De fusie tussen die twee en de forse expansie daarna met AmBev uit Brazilië en Anheuser-Busch en een beursgang catapulteerden Van Damme en de andere brouwers tot miljardairs. (Lees verder onder de foto).

De coronacrisis heeft de horeca dit jaar zwaar getroffen en dat voelt AB InBev natuurlijk aan zijn verkoop. De beurskoers van het bedrijf is dit jaar fors gedaald en dus ook het vermogen van zijn belangrijke aandeelhouders. Toch heeft Van Damme, net als de andere grote families achter AB InBev, zijn belang in het concern verminderd en de opbrengst daarvan in andere dingen gespreid.

Dat geldt ook voor de adellijke families die de Leuvense poot van AB InBev -met Stella Artois- vormen. De families de Spoelberch (6,8 miljard euro) en de Mévius (3,4 miljard euro) staan respectievelijk op de 4e en de 5e plaats in de lijst van rijkste Belgen.

En wie zijn die andere bekende miljardairs?

U merkt dat ik de 3e plaats heb overgeslagen omdat die niet past in het bierverhaal. Die bronzen plak wordt ingenomen door de erfgenamen van voormalig staalbaas Albert Frère, ooit zelf de rijkste Belg. Zijn familie doet het met 6,9 miljard euro zeker niet slecht. Veel daarvan zit al lang verspreid in holdings zoals Frère-Bourgeois en GBL. 

De top-10 wordt vervolledigd door de familie Emsens (6e plaats, Etex en Sibelco), die achter de warenhuisgroep Colruyt (7e), Thermote en Vanhalst (8e, industriële voertuigen), voor de families Janssen (9e, UCB en Solvay, chemie en farma) en Lhoist-Berghmans (10e, mineralen en kalk).

Nog bekende namen zijn de families achter baggeraar Jan De Nul (11e), Van Rompuy (12e, Argenta), Ackermans & van Haaren (13e), Van Thillo (15e, VTM en Het Laatste Nieuws), Boël (16e, waar tot voor kort Delphine van Saksen-Coburg behoorde) en Fernand en Karine Huts (17e, Katoennatie). 

De volledige lijst en nog veel meer informatie vindt u op de lijst van Ludwig Verduyn. 

Meest gelezen