Michaël Torfs

Grondwaterstanden in Limburg nog steeds laag, ondanks opheffen captatieverbod

Het captatieverbod in Limburg is na een half jaar opgeheven, en dus mogen landbouwers opnieuw water gebruiken uit onbevaarbare waterlopen. Maar dat wil niet zeggen dat het grondwaterprobleem nu is opgelost.

Uit metingen blijkt dat het grondwater in Vlaanderen 30 centimeter te laag staat voor deze periode van het jaar. Hier in Limburg zijn die grondwaterstanden nog lager: "Dat heeft onder meer te maken met de ondergrond en met feit dat hier minder regen viel dan elders in Vlaanderen", zegt hydrologe Marijke Huysmans. "Normaal gezien zou er in de herfst meer regen moeten vallen om dat grondwater aan te vullen maar dat is niet gebeurd."

Wapenen tegen droge lente en zomer
Hydrologe Marijke Huysmans

Het probleem is dat er regen nodig is en dat die niet meteen komt. "We hebben veel natte maanden nodig om het grondwater te laten herstellen en ons te wapenen tegen een droge lente en zomer die er opnieuw aan kan komen. Anders gaan de natuur en landbouw hier opnieuw veel problemen van kunnen ondervinden", zegt Marijke Huysmans.

Op de regen hebben we geen vat, maar we moeten ons op een structurele manier wapenen tegen die waterschaarste. "Dat is ook wat minister Demir (N-VA) wil doen met haar Blue Deal. We moeten water beter bufferen, laten infiltreren en hergebruiken. En als we al die verschillende dingen samen doen, kunnen we voorkomen dat we de komende jaren in de problemen komen."

Meest gelezen