Foto: stad Leuven

In Kessel-lo verdwijnen 43 woningen voor de verbreding van de Diestsesteenweg

In Kessel-Lo bij Leuven moeten 43 woningen verdwijnen voor de vernieuwing van de Diestsesteenweg. De huizen moeten plaatsmaken voor een bredere steenweg met fietspaden en extra busstroken, want de Diestsesteenweg is vandaag een echte verkeersknoop. 

De stad Leuven en het Agentschap Wegen en Verkeer werken samen met De Lijn en de provincie Vlaams-Brabant aan de herinrichting van het gebied achter het Leuvense station, tussen de Diestsesteenweg, de IJzerenwegstraat en de Oude Diestsesteenweg. De dagelijkse verkeersopstoppingen maken het onveilig voor voetgangers, fietsers, auto’s en bussen. 

Slechte luchtkwaliteit

"Die Diestsesteenweg is de toegang tot de stad Leuven en het is daar nu veel te smal, het verkeer verloopt er chaotisch," zegt schepen van ruimtelijk beleid Carl Devlies. "Daardoor is de lucht- en woonkwaliteit ook heel slecht. Om die situatie te verbeteren gaan we een afzonderlijke strook voorzien voor het openbaar vervoer en voor de fietsers. Maar dat betekent dat de weg breder gemaakt moet worden en dat er woningen moeten verdwijnen." 

Overleg met eigenaars

De stad Leuven en het Agentschap Wegen en verkeer hebben ondertussen al enkele huizen opgekocht. Er wordt gepraat met de eigenaars van de woningen. "We zijn volop in bespreking met de mensen," zegt schepen Devlies. "Sommigen willen een financiële vergoeding. Anderen willen hulp bij het verwerven van een nieuwe woning, en we kunnen hen daar ook bij helpen. Als een minnelijke schikking niet lukt, dan worden ze onteigend. Maar we hebben nog wel wat tijd want de werken beginnen pas in 2024."

Beeld: stad Leuven

Meest gelezen