Raad van State schorst keuze voor Join.Vlaanderen, minister Somers: "Gesprekken gaan voort"

De Raad van State schorst de keuze van de Vlaamse regering voor Join.Vlaanderen als nieuwe Vlaamse participatieorganisatie. Dat gebeurt na een vordering van het Minderhedenforum, de organisatie die in eerste instantie aan de kant geschoven werd. Minister van Samenleven Bart Somers (Open VLD) zegt in een reactie dat hij voortgaat met het initiatief om tot een samenwerking te komen tussen Join.Vlaanderen en het Minderhedenforum.

Twee weken geleden belandde Join.Vlaanderen in het oog van een mediastorm nadat minister Somers beslist had dat de nieuwe organisatie Join.Vlaanderen het Minderhedenforum zou vervangen als Vlaamse participatieorganisatie.

Op die keuze kwam snel erg veel kritiek. De ene na de andere partnerorganisatie van Join.Vlaanderen haakte af of distantieerde zich. Critici zeiden dat het dossier van Join.Vlaanderen niet deugde en minister Somers werd opgeroepen terug te komen op zijn beslissing. Somers zette de procedure on hold en riep op tot een samenwerking tussen beide organisaties.

De Raad van State oordeelt nu dat de beslissing op het eerste zicht geen afdoende formele motivering bevat. De selectieaanvraag van het Minderhedenforum lijkt volgens de Raad bovendien strenger beoordeeld dan de aanvraag van Join.Vlaanderen.

Somers: "Gesprekken gaan voort"

Volgens minister Somers verandert de uitspraak van de Raad van State niets aan het initiatief om tot een samenwerking te komen tussen het Minderhedenforum en Join.Vlaanderen. “Er zijn teveel maatschappelijke uitdagingen om alles zomaar bij het oude te laten. We voeren gesprekken met Join.Vlaanderen en het Minderhedenforum om te proberen tot een samenwerking te komen die een nieuw beleid vorm kan geven dat werk maakt van gelijke kansen, segregatie tegengaat, diversiteit op een positieve manier benadert en vooral een daadwerkelijk verschil maakt op het terrein."

"Als minister kan ik maar één participatieorganisatie aanduiden en dan is kiezen altijd een beetje verliezen. De beleidsadviezen van het Minderhedenforum zijn waardevol en Join.Vlaanderen heeft vernieuwende ideeën om concretere projecten op het terrein uit te rollen. Het zou goed zijn als Join.Vlaanderen en het Minderhedenforum de handen in elkaar slaan en tot een geïntegreerde samenwerking kunnen komen.” 

Participatieorganisatie?

Om de vijf jaar duidt de Vlaamse regering een koepel of netwerkorganisatie aan die een stem moet geven aan mensen met een migratieachtergrond. Dat wordt dan de Vlaamse participatieorganisatie en daar hangt een subsidie van zo'n 750.000 euro aan vast. 

Meest gelezen