AFP or licensors

Tijdelijke kerstbubbels en geen avondklok op feestdagen: zo mogen onze buurlanden Kerstmis en Nieuwjaar vieren 

Geen grote families aan tafel tijdens kerst en nieuw in ons land. Het Overlegcomité hield de teugels vorige week vrijdag strak. Hoe pakken andere Europese landen het aan? Maken zij wel een uitzondering voor de feestdagen? Een overzicht.

Geen avondklok op feestdagen, vieren met familie

De Franse president Emmanuel Macron kondigde op 24 november enkele versoepelingen aan, ook in verband met de feestdagen. Frankrijk is volgens Macron over de piek van de tweede coronagolf heen.

Vanaf 15 december wordt de nationale lockdown opgeheven, als het aantal besmettingen tegen dan voldoende is gedaald, en vervangen door een avondklok: van 21 uur tot 7 uur de volgende morgen. Die avondklok zou echter niet gelden op de feestdagen 24 en 31 december. De Fransen zullen zich die avonden en nachten waarschijnlijk dus vrij kunnen verplaatsen.

De Fransen zullen Kerstmis met familie mogen vieren, maar de regels over met hoeveel mensen je mag samenkomen, zijn vaag. "Niet te veel mensen aan tafel", waarschuwde Macron, maar een maximum vermeldde hij niet.

Op café of restaurant Kerstmis en Nieuwjaar vieren, kan sowieso niet in Frankrijk. De horeca blijft nog zeker dicht tot 20 januari. Ook grote bijeenkomsten blijven verboden.

Bekijk hier een fragment uit de toespraak van de Franse president:

Videospeler inladen...

Vieren met maximaal 10 mensen

Duitsland deed het lange tijd goed wat het aantal nieuwe coronabesmettingen betreft, in vergelijking met andere Europese landen. Maar de laatste weken worstelden ook onze oosterburen met het coronavirus. Aan de exponentiële groei is een einde gekomen, maar het aantal dagelijkse nieuwe besmettingen blijft hoog.

De 16 deelstaten zijn daarom op 25 november met bondskanselier Angela Merkel overeengekomen om de huidige maatregelen - een gedeeltelijke lockdown - te verlengen tot 20 december en in sommige regio's zelfs te verstrengen. Vanaf 1 december mogen Duitsers maar met maximaal 5 mensen samenkomen. Maar tijdens de eindejaarsperiode gelden minder strenge regels: dan zullen de Duitsers met maximaal 10 mensen mogen samenkomen om Kerstmis en Nieuwjaar te vieren (kinderen onder 14 jaar niet meegerekend).

Die tijdelijke versoepeling gaat in op 23 december en geldt tot en met 1 januari. Er wordt de Duitsers wel gevraagd om in de dagen voor de samenkomst in thuisquarantaine te gaan, als dat mogelijk is. Het maximumaantal van 10 wordt ook niet aangemoedigd.

Kerstmisbubbel met maximaal 2 andere gezinnen

De vier naties van het Verenigd Koninkrijk - Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland - kunnen zelf beslissen welke coronaregels ze opleggen, maar wat de feestdagen betreft, zijn ze overeengekomen om dezelfde regels te hanteren. Dat maakte de Britse premier Boris Johnson op 24 november bekend.

De Britten krijgen de toelating om gedurende 5 dagen (van 23 tot en met 27 december) een "Kerstmisbubbel" te vormen met maximaal twee andere gezinnen. Daarmee mogen ze samen thuis Kerstmis vieren, door het land reizen, een wandeling maken of een kerkviering of andere religieuze bijeenkomst bijwonen. Dat kunnen dus gemakkelijk 10 à 15 mensen zijn, afhankelijk van de grootte van de gezinnen.

Johnson riep de bevolking wel op om die Kerstmisbubbel bedachtzaam samen te stellen. "Families zullen persoonlijk het risico moeten inschatten van het vormen van een bubbel met of het bezoeken van oudere familieleden en kwetsbaren. Want het virus zal nog niet weg zijn. Dit is de periode in het jaar om vrolijk te zijn, maar ook om erg voorzichtig te zijn."

Opvallend: de "speciale in de tijd beperkte vrijstelling" zoals Johnson het noemt, geldt niet voor oudejaarsavond.

Bekijk hier een fragment uit de toespraak van de Britse premier:

Videospeler inladen...

Ook in Spanje mogen families bij elkaar komen tijdens de eindejaarsfeesten. De Spaanse regering in Madrid en de regio's kwamen overeen dat mensen op 24 en 25 december en tijdens oud en nieuw met maximaal 10 mensen mogen vieren, inclusief kinderen. Dat is iets soepeler dan de Spaanse regering oorspronkelijk wilde (6 mensen).

De Spaanse regio's mogen de avondklok op kerstavond en oudejaarsavond ook opschuiven naar 1.30 uur 's nachts als ze dat willen. Nu gaat ze in tussen 22 uur en middernacht. Catalonië maakte al bekend voor 1.30 uur te zullen kiezen.

In de periode voor en na de feestdagen worden de regels wel iets strenger. Tussen 23 december en 6 januari mogen de Spanjaarden de regiogrenzen enkel in uitzonderlijke gevallen oversteken. Zoals om naar het werk of de dokter te gaan of voor zeer nauwe familie- of vriendencontacten.

In Italië gaat het stilletjesaan beter met het aantal nieuwe besmettingen. Langzaamaan kleurt het hele land weer geel, het laagste besmettingsniveau. Maar uit vrees voor een derde golf als gevolg van de eindejaarsfeesten, worden de teugels nog iets strakker aangespannen.

Vanaf 21 december tot 6 januari mogen Italianen niet meer tussen regio's reizen. En op de feestdagen zelf zullen ze in hun eigen gemeente moeten vieren, de stad waar je woont verlaten is dan verboden. Ook de avondklok van 22 uur blijft van kracht. De regering wil op die manier vermijden dat de Italianen tijdens de kerstvakantie familieleden opzoeken die aan de andere kant van het land wonen. Ze zullen ook niet naar hun vakantiewoningen aan de kust of in de bergen kunnen gaan.

"Het wordt pittig voor de Italianen, echte familiemensen, ze zullen het dit jaar anders moeten doen", zegt correspondente Andrea Vreede. Met hoeveel mensen de Italianen maximaal aan de feestdis mogen zitten, is niet echt duidelijk.

Andere landen wachten nog even af

In andere buurlanden is het nog niet helemaal duidelijk hoe de eindejaarsfeesten gevierd kunnen worden.

In Nederland noemt de regering het nog te vroeg om daarover een beslissing te nemen. Het Outbreak Management Team heeft wel al het advies gegeven om, als de regering besluit om gasten tijdens Kerstmis toe te staan, dat aantal dan te beperken tot maximaal 6 en het liefst mensen in de eigen regio. Het OMT raadt ook aan om in de dagen voor die samenkomst het aantal contacten sterk te beperken. Een beslissing valt mogelijk in de tweede week van december.

Ook in Luxemburg is daarover nog niets beslist. Het hertogdom voerde recent nog verstrengde maatregelen in. De horeca, hotels, cultuurzalen en sportcentra gaan deze week allemaal dicht en dat gedurende 3 weken. Pas dan zullen de maatregelen opnieuw worden bekeken.

Meest gelezen