Pixabay

Kerstboomverkoop in Oost-Vlaanderen boomt, tot 3 keer meer verkocht: “Ook online verkoop in de lift”

Oost-Vlaamse kerstboomverkopers merken dat de verkoopcijfers dit jaar 2 tot 3 keer hoger liggen dan dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit een steekproef van onze redactie. “Mensen hebben door de coronatijd sfeer en gezelligheid in huis nodig”, klinkt het. 

Het is alle hens aan dek bij de kerstboomverkopers in Oost-Vlaanderen. Waar ze normaal pas tegen 1 december de ene bestelling na de andere moeten afhandelen, zijn ze nu al in actie geschoten. “De mensen kopen dit jaar toch zo’n tiental dagen vroeger dan gewoonlijk hun kerstboom”, merkt ook verkoper Stefaan Braeckman, bekend van de kerstboommarkt aan de Kouter in Gent. En ook verkoper Peter Darimont uit Waasmunster, die een webshop met kerstbomen heeft, heeft de handen vol: “De vraag is veel groter dan de voorbije jaren.”

Door deze coronatijd willen mensen sfeer en licht in huis

Stefaan Braeckman, kerstboomverkoper

Ook Kerstbomen Pieters uit Sint-NIklaas verkoopt nu 3 keer zoveel. Bij plantenkwekerij Kris De Backer uit Oosterzele gaat het zelfs nog harder. "Normaal zijn er rond deze tijd nog maar 25 bomen weg, nu zijn het er zeker al 100. Er zijn er voorlopig nog genoeg maar het gaat wel veel sneller dan andere jaren", klinkt het.

Nood aan gezelligheid

Er is een eenvoudige verklaring voor die stijging, klinkt het  unaniem bij alle verkopers die we gesproken hebben: “Door de coronatijd willen mensen meer sfeer en licht in huis”, zegt Braeckman. “Ze willen nu al kerst in huis brengen. Het is moeilijk in te schatten of de stijgende trend zich ook de komende weken zal verderzetten, maar ik vermoed van wel. Ik denk dat we over het algemeen meer kerstbomen in de Vlaamse woonkamers zullen zien staan.”

Ook een webshop

Peter Darimont uit Waasmunster biedt zijn kerstbomen op een ietwat ongebruikelijke manier aan. Hij heeft een webshop waar mensen een boom kunnen uitkiezen. “Ik merk dat de Vlaming hier nog aan moet wennen”, zegt hij. “In Nederland zijn ze sneller weg met online verkoop, maar hoe dan ook is het een groot succes. Het is dan ook erg gemakkelijk en ik kan garanderen dat elke kerstboom er mooi en vol uitziet. Als de klant toch niet tevreden is, kan hij nog ingeruild worden.”

Sleuren met een kerstboom kan veel werk zijn, daarom startte ik een webshop mét thuislevering

Peter Darimont, kerstboomverkoper

De webshop van Darimont is er niet gekomen door de coronacrisis, hij zag 7 jaar geleden al het levenslicht. “Het is heel eenvoudig gestart”, blikt hij terug. “Op een dag liep ik langs een tuincentrum en dacht ik: amai, dat is toch veel werk zo sleuren met een boom en dan al die naalden die overal liggen. Een webshop mét levering aan huis leek me hiervoor de oplossing!” En zo geschiedde. 

Levering aan huis

De bomen die Darimont verkoopt, komen uit Denemarken. “We zijn ooit begonnen met het zelf kweken van bomen in de Ardennen. Maar dan kwam er een moment dat we de bomen moesten omzagen en dat was erg zwaar. We hebben daarom besloten om er gewoon aan te kopen.” En van Denemarken gaan de bomen dan uiteindelijk naar de huiskamers.

Als je niet tevreden bent, mag je een nieuwe boom uitkiezen

Peter Darimont, kerstboomverkoper

“We leveren de bomen aan huis en plaatsen ze meteen waar je hem wil”, zegt Darimont nog. “We doen de boom dan ook uit het netje zodat de koper hem al eens kan zien. Als ze niet tevreden zijn, dan kunnen ze er een andere uitkiezen. We nemen voor de zekerheid altijd een paar extra bomen mee op verplaatsing. Maar zo’n ruil is eigenlijk nog nooit gebeurd.”

Op de markt

Verkoper Braeckman staat eerder weigerachtig tegenover een webshop: “Wij kweken kerstbomen die mensen ter plekke kunnen uitkiezen. Online kopen werkt niet naar mijn gevoel. Een kerstboom moet je voelen en zien. Je moet er als het ware een klik mee hebben. Een boom op papier is niet hetzelfde.” Dit jaar zijn de bomen van Braeckman opnieuw te koop op de kerstboommarkt aan de Kouter in Gent. 

kasto80

Meest gelezen