Kinderen krijgen angst en worden ziek door de gevolgen van de lockdown

Alsmaar meer kinderen hebben lichamelijke klachten door de coronacrisis. Kinderartsen stellen vast dat kinderen kampen met hoofd- en buikpijn, anorexia en angstproblemen. En die kunnen heel vaak teruggebracht worden tot de bijzondere situatie rond COVID-19. 

Dokter Philippe Alliet, kinderarts in het Jessa ziekenhuis en ondervoorzitter van de Vlaamse Vereniging Kindergeneeskunde, stelt net als zijn collega's bij  kinderen symptomen vast als hoofd- en buikpijn, anorexia en angstproblemen. "Kinderen kunnen momenteel door corona geen kinderen meer zijn en dat weegt zwaar," zegt dokter Alliet "Vorig jaar bijvoorbeeld konden jongeren die afstudeerden aan het middelbaar onderwijs hun chrysostomosfeest niet vieren, in de zomer zijn de kinderkampen in het water gevallen of niet kunnen doorgaan zoals gewenst, nu komen de Sinterklaas- en kerstfeesten in het gedrang, ... dat zijn allemaal dingen waar kinderen naar uitkijken. Bij volwassenen geeft dat ook problemen, maar wij kunnen dat nog enigszins kaderen, bij kinderen is dat veel moeilijker."

Het begint bij de ouders

De kinderartsen denken ook dat een deel van de problemen bij de ouders zelf beginnen. "Ouders moeten nu vaak thuiswerken en hebben soms ook schrik om in deze tijd hun job te verliezen. En daar bovenop willen ze dan ook wel goede ouders zijn en hun kinderen aandacht en een structuur geven. Maar als ze daarbij dan nog zitten met kinderen die extra zorgen nodig hebben zoals huilbaby's, kinderen met ADHD of ADB, dan begrijp je dat dat extra stress geeft aan de ouders."

Ik vrees dat kinderartsen nog maar het topje van de ijsberg zien en dat het probleem nog veel groter is."

Dokter Alliet denkt dat de kinderartsen nog maar het topje van de ijsberg zien en dat het probleem wellicht nog groter is. Hij pleit er dan ook voor dat in alle beslissingen zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met het belang van het kind. 

Meest gelezen