Waarom ouderen en jongeren emoji’s soms anders interpreteren: "Bij elke taal heb je verschillen tussen generaties"

Emoji’s zijn in korte tijd alomtegenwoordig geworden. Ze helpen ons om een gevoel over te brengen bij onze berichten, maar ze kunnen ook tot verwarring leiden. Waarom interpreteren jongeren ze soms anders dan ouderen? En wat is hun invloed op onze taal? VRT NWS-cultuurjournalist Joris Vergeyle licht het toe in een video van onze reeks “KLAAR”.

Bekijk hier de "KLAAR"-video waarin Joris Vergeyle uitlegt waarom we emoji's best zien als een "extraatje" in onze taal. "KLAAR" is een onderwijsformat van VRT NWS en brengt duiding bij het nieuws op maat van jongeren. Meer informatie en video's vind je op deze pagina. Onder het filmpje kan je het artikel lezen.

Videospeler inladen...

Emoji's zijn ontstaan in Japan, nog maar dik 20 jaar geleden. Daar werden ze enorm populair en intussen hebben ze de ganse wereld veroverd.

Bijna iedereen gebruikt ze, maar niet allemaal op dezelfde manier. "Zelfs als je maar een paar jaar ouder bent, kan dat al een groot verschil betekenen. Dat is volgens mij omdat emoji's de snelst groeiende beeldtaal ter wereld zijn. En zoals bij elke taal heb je verschillen tussen mensen en tussen generaties", vertelt Joris Vergeyle.

Zo blijkt uit onderzoek dat de knipoog (😉) gebruiken of enkel antwoorden met een duimpje (👍) niet goed overkomt bij jongeren. En het gaat ruimer dan enkel emoji's. Een bericht eindigen met een punt bijvoorbeeld: het lijkt doodnormaal, maar kan als agressief geïnterpreteerd worden (meer uitleg daarover lees je hier).

"Een brug tussen talen, maar niet universeel"

"Er zijn ook verschillen per land", zegt Vergeyle. "Het oké-teken (👌) betekent in Turkije "klootzak". En in de Japanse manga-strips is de stoom uit de neusgaten (😤) een teken van de overwinning." 

"Het is dus zeker geen universele taal, net omdat die verschillen er altijd zullen zijn. Zie het vooral als een aanvulling op onze taal, een extraatje, een soort van brug tussen talen en mensen. Je kan een hartje sturen naar iemand in Afrika en die zal begrijpen wat je wil zeggen."

De juiste emoji of gif zoeken kost soms net meer moeite

Emoji's worden wel eens een "luie" vorm van taalgebruik genoemd. Vergeyle is het daar niet mee eens. "Als je zo’n beeld (een emoji, een gifje, een sticker) zoekt, kost dat soms meer moeite. Het vraagt wat creativiteit om net dat juiste beeld te vinden."

"Het is dus net minder makkelijk dan snel een bericht typen. En je let natuurlijk ook wel op wat je stuurt naar de leerkracht of naar je vrienden. Ik denk niet dat we emoji's snel zullen gebruiken op een examen. Het zijn twee werelden die perfect naast elkaar kunnen bestaan."

Meest gelezen