(c) dpa-pool

LIVEBLOG - Wereldwijd 60 miljoen coronabesmettingen, Duitsers mogen met tien mensen Kerstmis of Nieuwjaar vieren

Wereldwijd zijn nu meer dan 60 miljoen coronabesmettingen vastgesteld. De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft de gedeeltelijke lockdown in Duitsland verlengd tot 20 december. Van 23 december tot Nieuwjaar zal er een uitzonderlijke versoepeling zijn voor bijeenkomsten van maximum tien volwassenen. De coronacijfers in ons land blijven dalen. De voorbije week werden elke dag gemiddeld 282 mensen opgenomen in het ziekenhuis. In totaal liggen nu minder dan 5.000 mensen in het ziekenhuis. Volg het coronanieuws in onze liveblog:

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Angela Merkel: "Kerst en Nieuwjaar mogen worden gevierd met maximum tien personen"

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft aangekondigd dat de huidige strenge coronamaatregelen worden verlengd tot minstens 20 december. De horeca blijft gesloten, alle niet-essentiële contacten moeten vermeden worden en thuiswerken blijft verplicht. De verlenging van de gedeeltelijke lockdown komt er na overleg tussen de federale regering en de deelstaten.

Van 23 december tot Nieuwjaar mogen er familiebijeenkomsten met maximum tien volwassenen plaatsvinden, maar dat is een uitzonderingsregel en wordt niet aangemoedigd.

Er is een verbetering in de cijfers in Duitsland, maar niet voldoende om de de maatregelen al te lossen. Merkel vraagt ook met aandrang om niet te gaan skiën.

Lees meer in het artikel:

Wouter Torfs: "Winkels onmiddellijk heropenen, anders krijg je massatoeloop in kerstvakantie of diep in december"

Wouter Torfs van Schoenen Torfs is ervan overtuigd dat zijn schoenenwinkels dit weekend opnieuw kunnen openen met respect voor de coronamaatregelen. Hij hoopt dat het Overlegcomité vrijdag het licht op groen zet om te shoppen in niet-essentiële winkels.

"Ik hoop dat de experten gaan zeggen dat winkels op een veilige manier kunnen opengaan vanaf dit weekend. Als je wacht op de kerstvakantie of diep in december, dan ga je dan een massatoeloop krijgen van mensen die willen winkelen. Als je nu onmiddellijk heropent begin december, dan ga je de druk van de ketel halen en vermijd je een massatoeloop", aldus Torfs in "De afspraak".

De ondernemer stelt vast dat België op dit ogenblik een eiland is in Europa. "In de ons omringende landen zijn de winkels wel open. Volksgezondheid gaat uiteraard voor, maar maatregelen niet selectief toepassen en onverminderd op de hele economie toepassen, daar zal de economie grote schade van ondervinden."

Bekijk het gesprek met Wouter Torfs uit "De afspraak" hier:

Videospeler inladen...

Meer dan 60 miljoen besmettingen wereldwijd

Over de hele wereld zijn al meer dan zestig miljoen mensen met het nieuwe coronavirus besmet geraakt, zo blijkt om 19 uur uit het dashboard van de vermaarde Johns Hopkins Universiteit (JHU).

De JHU registreerde 60.037.735 besmettingen, waarvan zowat een vijfde in de VS (12.642.245), die daarmee het zwaarst zijn getroffen. Daarna volgen India, Brazilië en Frankrijk (2.206.369) dat daarmee het ergst Europees getroffen land is.

Wereldwijd heeft COVID-19 aan 1.414.513 mensen het leven gekost waarbij de VS met 260.591 opnieuw bovenaan de lijst staan. Brazilië en India volgen. Met 55.935 sterfgevallen staat het Verenigd Koninkrijk als zwaarst getroffen land in Europa op de vijfde plaats.

Over heel de wereld overleefden 38.442.797 mensen de ziekte, waarbij India met 8.642.771 de kroon spant.

Water staat huisarts aan de lippen: "Als niemand je kan vervangen, moet je er staan, maar ik ben geen supermens"

De coronacrisis heeft heel wat huisartsen tot het uiterste gedreven. "Terzake" sprak verschillende artsen die aan het einde van hun Latijn zijn. Jacqueline Van de Walle liep zelf COVID-19 op, maar is blijven werken. "Normaal valt de wereld stil voor een COVID-19-patiënt, terwijl het bij mij het omgekeerde was. Ik was zelf doodmoe, maar praktisch was er niet veel veranderd aan mijn dag. Er zijn momenten dat ik dacht, ik stop en het kan mij niet schelen wat er mij juridisch overkomt", aldus Van de Walle.

Lees het volledige artikel hier:

Verenigd Koninkrijk heeft sterftepiek sinds mei

In het Verenigd Koninkrijk zijn op een dag tijd 696 nieuwe corona-sterfgevallen opgetekend, zo hebben Britse media gemeld. Er zijn ook 18.213 nieuwe besmettingen vastgesteld. Volgens Sky News zijn beide cijfers de hoogste sinds 5 mei. De dag daarvoor was sprake van 11.299 nieuwe infecties en 608 overlijdens.  

Hilde Crevits: "Als het veilig kan, moeten niet-essentiële winkels opnieuw open kunnen"

"Als dat binnen een veilig kader kan, moeten we zorgen dat niet-essentiële winkels opnieuw open kunnen gaan". Dat heeft Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) in het Vlaams Parlement geantwoord op een vraag van Vlaams parlementslid Kurt Vanryckeghem (CD&V).

Het Overlegcomité buigt zich vrijdag over de vraag of en onder welke voorwaarden ook niet-essentiële winkels opnieuw open mogen. Bij de aankondiging van de tweede lockdown, een kleine maand geleden, kondigde premier Alexander De Croo (Open VLD) al aan dat er een evaluatie zou komen van de sluiting van de niet-essentiële winkels tegen 1 december. In verschillende buurlanden zijn de winkels intussen open gebleven of gaan ze opnieuw open.

Als het van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits afhangt, moeten de niet-essentiële winkels "perspectief" krijgen en moet het ook voor hen mogelijk worden om opnieuw te openen op voorwaarde dat het veilig kan. Onder welke voorwaarden dat precies moet gebeuren, is nog onderwerp van discussie.

Psychiater Dirk De Wachter voorspelde al in 2015: "Het systeem zal kantelen, hopelijk zonder al te veel miserie"

De coronacrisis zag niemand aankomen, ook niet in “Over 5 jaar” waarin Wim De Vilder ook deze week drie gasten confronteert met hun voorspellingen van vijf jaar geleden. Psychiater Dirk De Wachter zag in 2015 wel al een breuk in ons leven aankomen, een grote "shift", maar in welke vorm, dat wist ook hij toen nog niet. Liesbeth Homans (N-VA) voorspelde dat ze vandaag nog minister zou zijn, maar dat liep anders. Ook voor Sihame El Kaouakibi (Open VLD) verliep haar politieke carrièresprong niet zoals ze voor ogen had.

Lees en bekijk meer in dit artikel:

Celeval verdwijnt, de Risk Assessment Group neemt het over: wie adviseert de regering nu precies over corona?

Celeval verdwijnt. Het adviesorgaan dat de overheid adviseerde over de aanpak van de coronacrisis, lag al een tijd op apegapen. Dat had veel met de interne meningsverschillen te maken: sommigen wilden versoepelen, anderen verstrengen. Nu zal de Risk Assessment Group (RAG) adviseren en rapporteren aan coronacommissaris Pedro Facon, die zo een nog centralere rol krijgt. 

Lees meer in dit artikel:

Tot drie keer meer kerstbomen verkocht door coronarush

Dag op dag een maand voor Kerstmis hunkert de Belg naar gezelligheid, zeker in coronatijden. In de 250 Aveve-winkels in ons land zijn momenteel al drie keer meer kerstbomen verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. "We zijn door de grote vraag al op 9 november gestart met verkopen, twee weken vroeger dan normaal", zegt woordvoerder Stéphanie Deleul van Arvesta, moederbedrijf van Aveve.

Traditioneel volgt de grootste piek in de verkoop van kerstbomen pas na Sinterklaas, weet Deleul. "Maar je voelt ook in je omgeving dat dit jaar anders is. We verkochten al een paar duizend bomen, drie keer meer dan in 2019. Het gaat alleen over natuurlijke bomen, want de kunstvariant mogen we door de coronamaatregelen niet meer verkopen."

Ook de kerstboomtelers in ons land voelen die tendens. Meer dan 90 procent van de Belgische kerstbomen worden geteeld in Wallonië, waarvan twee derde in Luxemburg en één derde in Namen. In 2019 teelde en verkocht de Waalse federatie van boomkwekers (UAP) 3,5 miljoen bomen, ten opzichte van 3,2 miljoen in 2018.

Correspondent in Rijsel: "Ik verwacht een stormloop op de winkels en veel Vlamingen"

In Frankrijk mogen de winkels zaterdag hun deuren weer openen. Freelancejournalist Jolien De Bouw woont in Rijsel en verwacht heel veel drukte in de winkelstraten. Ze denkt ook dat er, net zoals in de zomer, veel Vlamingen in Frankrijk zullen shoppen.

Lees meer in dit artikel:

Studenten nemen hotel in Diegem over gedurende twee weken: "Ondanks corona willen we de stage laten doorgaan"

Studenten Hotelmanagement van de Brusselse Erasmushogeschool nemen het hotel Crowne Plaza Brussels Airport over gedurende twee weken. Ze runnen het hotel onder toezicht van het personeel. Op die manier leren ze hoe het er écht aan toegaat in een hotel.

Lees meer in dit artikel:

Na Colruyt Group bedankt ook Delhaize personeel met extra verlofdag

Net zoals Colruyt Group zal supermarktketen Delhaize haar werknemers een extra verlofdag geven in 2021, als bedankje voor hun prestaties tijdens het afgelopen jaar. "Het personeel kan de verlofdag vrij inzetten op een dag naar keuze", deelt woordvoerder Roel Dekelver mee. "We willen het personeel zo bedanken voor alle inspanningen die ze geleverd hebben om winkelen tijdens de coronpandemie veilig te laten verlopen."

Eerder vandaag liet Colruyt Group weten dat zij hun winkelpersoneel belonen met een extra betaalde verlofdag op 2 januari 2021. Hierdoor zullen die dag meer dan 500 winkels van Colruyt Group gesloten zijn in ons land. De zelfstandige winkels van Spar Colruyt Group blijven wel open.

PostNL: "Iedereen heeft dezelfde uitdagingen, we leveren nu tot 1,5 miljoen pakjes per dag in Nederland en België"

Niet alleen Bpost heeft dezer dagen moeite om de hoeveelheid pakjes overal bezorgd te krijgen. Ook bij PostNL zien ze dat de online winkels boomen, zeker nu de winkels gesloten zijn. "Iedereen heeft dezelfde uitdagingen", klinkt het bij woordvoerder Lies Florentie. "Sinds begin november zijn de online bestellingen gigantisch de hoogte ingeschoten. Traditioneel is dit sowieso al de drukste periode, maar met de sluiting van de niet-essentiële winkels is het nog drukker geworden."

Bij PostNL kunnen ze het wel nog aan, zegt Florentie. "Wij maken in het begin van het jaar goede afspraken met de webwinkels over het volume dat wij moeten leveren. Als dat volume overschreden wordt, kijken we hoe we die pakjes beter kunnen spreiden of welke pakjes eerst geleverd moeten worden. Onze depots moeten elke avond leeg zijn, ander kunnen we de pakjes niet goed meer verwerken. Een vertraging op de pakjes hoeft niet erg te zijn, zo lang de consument op de hoogte gehouden wordt."

In cijfers: PostNL levert nu dagelijks 1,5 miljoen pakjes in ons land en Nederland en ze verwachten niet dat ze nog terug zullen gaan naar het niveau van voor 2020."

Erg druk voor computerwinkels door thuiswerkers: “Zelfs iets printen is thuis nu een technische uitdaging geworden”

Nu veel mensen verplicht thuiswerken door corona, draaien ICT’ers en computerwinkels weer overuren. De winkels zijn gesloten, maar hebben wel een ophaalpunt waar mensen continu hun bestellingen komen ophalen.

Lees meer in dit artikel:

Bijna 5.000 nieuwe besmettingen in Nederland, 1.000 meer dan gisteren

Na een scherpe daling de dag ervoor heeft Nederland op 24 uur weer meer coronabesmettingen opgetekend. Tussen gisterochtend en vanochtend zijn 4.947 positieve tests geregistreerd, maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RVIM) bekend. In het voorgaande etmaal ging het om 3.970 nieuwe gevallen. Dat betekent een toename van 977 in de afgelopen 24 uur.

Het RIVM waarschuwde gisteren dat het aantal coronagevallen nog wel daalt, maar dat de afname stagneert. In de afgelopen zeven dagen kwamen er ruim 37.200 meldingen van positieve coronatests binnen bij het instituut, iets meer dan de week ervoor. Toen ging het om ruim 36.800 nieuwe gevallen.

Sinds het begin van de uitbraak zijn 498.795 Nederlanders positief getest. Naar verwachting zal dat donderdag meer dan half miljoen zijn. In Nederland zijn reeds meer dan 9.100 mensen aan COVID-19 overleden. Op 24 uur tijd kwamen er 74 sterfgevallen bij. Tussen maandagochtend en dinsdagochtend waren 90 overlijdens gemeld.

In twee weken tijd testte 0,07 procent van leerlingen positief

In de periode tussen 9 en 22 november hebben 897 leerlingen (0,07 procent) en 266 onderwijspersoneelsleden (0,16 procent) een positieve coronatest afgelegd. In totaal zijn 1.683 leerlingen (0,14 procent) en 68 personeelsleden (0,04 procent) in quarantaine geplaatst. Dat blijkt uit het contactonderzoek van de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB's) waarvan Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) de resultaten bekendmaakt. Het merendeel van de besmettingen zou gebeuren buiten de schoolcontext.

De meeste besmettingen bij leerlingen zijn vastgesteld in Oost-Vlaanderen (281) en Antwerpen (210). Daarna volgen West-Vlaanderen (151), Limburg (107), Vlaams-Brabant (88) en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (60).

Bij de leerkrachten staat Antwerpen (64) bovenaan, gevolgd door Oost-Vlaanderen (63), West-Vlaanderen (47), Vlaams-Brabant (44), het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (25) en Limburg (23).

De voornaamste reden waarom een leerling of personeelslid getest is, is omdat er een nauw contact was binnen de gezinscontext of omdat hij of zij symptomen van COVID-19 vertoont.

Op basis van deze cijfers kunnen evenwel geen grote conclusies getrokken worden aangezien ze ook een week van de verlengde herfstvakantie bestrijken. Toen waren de scholen gesloten. Tijdens die verlengde herfstvakantie konden alle quarantaines die voor de herfstvakantie opgelegd werden aan leerkrachten en leerlingen uitgezeten worden.

Meest gelezen