Kinderrechtencommissaris & Caritas roepen op om menstruatieproducten ook gratis te maken in België 

Kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens en Caritas Vlaanderen roepen op om maandverbanden en tampons ook gratis te maken in België. Schotland heeft - als eerste land ter wereld - aangekondigd dat het die producten gratis gaat maken voor iedereen. "Het is een basisbehoefte om de menstruatie op een normale manier te doorlopen." Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) houdt de boot af.

Schotland gaat als eerste land ter wereld maandverband en tampons gratis maken voor iedereen. Die maatregel zou menstruatiearmoede moeten tegengaan. Dat is het fenomeen dat vrouwen niet genoeg geld hebben om tampons en maandverbanden te kopen. 

Caritas Vlaanderen roept op om die producten ook in België gratis te maken. Het doet dat ook naar aanleiding van een recent onderzoek waarbij zij 2.600 meisjes bevraagd hebben naar menstruatiearmoede. Daaruit bleek dat 1 op de 8 vrouwen in Vlaanderen tussen 12 en 25 jaar soms niet genoeg geld heeft om maandverbanden en tampons te kopen. Voor meisjes die in armoede leven, loopt het op tot bijna 1 op de 2 meisjes. 

"Het volledig gratis maken, zou fantastisch zijn", zegt Thijs Smyers van Caritas. "Ik denk dat we dit momentum moeten aangrijpen om het debat bij ons verder te zetten en te kijken hoe we daar gevolg aan kunnen geven. Je kiest er uiteindelijk ook niet voor." 

Beluister hier het volledige gesprek met Smyers in "De Ochtend" op Radio 1 en luister daarna verder: 

Dubbel taboe

Ook kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens roept op om maandverbanden en tampons gratis te maken.  Het feit dat jonge meisjes die producten soms niet kunnen betalen heeft een heel groot effect, zegt Vrijens. 

Het zorgt voor heel veel stress en angst... Maar het zorgt ook voor isolatie

Caroline Vrijers, Kinderrechtencommissaris

"Het effect daarvan is vooral psychologisch", klinkt het. "Ze zoeken vaak naar andere oplossingen, maar die zijn vaak niet ideaal. Dat zorgt voor heel veel stress en angst voor lekken en dat mensen die lekken zouden zien. Maar het zorgt ook voor isolatie. Die meisjes gaan daardoor vaak niet naar school, spreken niet af met vrienden en stoppen met hobby's omdat ze het risico niet willen lopen. Het is een dubbel taboe: een taboe op armoede en op menstruatie." 

Vrijens pleit er ook zeker voor om maandverbanden en tampons beschikbaar te maken voor iedereen om te vermijden dat meisjes er geen gebruik van zullen maken. "Heel veel mensen weten vaak niet dat ze ergens recht op hebben. Of ze durven het niet te vragen omdat ze daar schroom over hebben."

Bekijk hier de reportage van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

#tijdvoormijnregels

Flo Windey kaart de problematiek ook aan. Gisteren lanceerde Flo Windey de elfde aflevering van haar youtubereeks "faqda" voor Studio Brussel. Daarin heeft ze het over de studie van Caritas en spreekt ze er onder andere met Vrijens over. Ze maakte ook reclame voor de video op Instagram met de oproep om massaal mails te versturen naar de minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) om maandverbanden en tampons gratis te maken. 

Bekijk hier de faqda-aflevering van Flo Windey over menstruatie-armoede en lees daarna verder: 

Alleen kwam er binnen enkele uren al de vraag om te stoppen met mails te versturen van Studio Brussel. De volgende mededeling verscheen op de Instagrampagina van Windey, naast een post over de nieuwe video. 

UPDATE:
GEEN MAILS MEER STUREN!

! Minister Beke liet intussen weten dat de boodschap heel goed is aangekomen. Zijn mailbox is gebombardeerd. Net iets te hard om de dagelijkse werking van het kabinet nog ten volle te kunnen uitvoeren. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Dus for now: geen mailtjes meer, de minister is ons zeker niet vergeten !

Generation M

Ook MNM haalde de problematiek aan in hun show "Generation M". Ze lieten luisteraars aan het woord die het zelf al hebben meegemaakt hoe het voelt om geen tampons en maandverbanden te kunnen kopen. Onder andere Snow (21) uit Antwerpen doet haar verhaal. "Op het secretariaat kreeg je soms wel maandverbanden, maar als je dat elke dag vroeg, kwam er commentaar", vertelt ze. 

"Als je dan moet zeggen dat je thuis geen maandverbanden hebt, komt daar veel schaamte bij kijken. Schaamte dat ze misschien denken dat er thuis niet voor je gezorgd wordt, terwijl dat juist wél zo is, maar dat er niet altijd de mogelijkheid is om bepaalde zaken te betalen."

Beke houdt de boot af

De vraag of er ook bij ons gratis maandverband moet komen, werd ook door Vlaams parlementslid Lise Vandecasteele (PVDA) voorgelegd aan Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). Die laatste reageert begripvol, maar zegt dat hij in het gratis aanbieden van maandverband niet direct de oplossing ziet voor het probleem van "menstruatiearmoede". 

"De vraag is of je voor elk deelprobleem een deeloplossing moet zorgen, of dat je beter voor een globale oplossing zorgt", zegt Beke. "Dus: moet je gratis basisproducten voor iedereen gaan aanbieden? Of wil je kwetsbare mensen en gezinnen structureel ondersteunen, bijvoorbeeld via het Groeipakket (de nieuwe kinderbijslag, red.), om dat te kunnen doen? Die laatste keuze hebben wij met de Vlaamse regering gemaakt."

Volgens Beke zitten er in het Groeipakket net sociale toeslagen voor kwetsbare mensen, waardoor zij meer vrij te besteden inkomen hebben "en zij niet voor alles en nog wat her en der hulp moeten vragen". 

Meest gelezen