Radio 2

Willy uit Evergem bouwt tuinhuis om tot jaren 60 retrohuis: "Hier voel ik me thuis"

Willy De Latter uit Kluizen, bij Evergem, heeft de afgelopen 6 maanden zijn tuinhuis omgebouwd tot een echt retrohuisje. De woonkamer staat vol met meubels en voorwerpen uit zijn jeugd. Het pronkstuk is een oude Leuvense stoof. "Ik kom hier tot rust, hier voel ik me weer jong."

Je kent ze misschien ongetwijfeld nog wel, die oude Leuvense stoof bij je opa of bij je oud-tante. Gezellig, maar de stoven kom je niet vaak meer tegen in een modern huis. Willy De Latter (68) uit Evergem herinnert zich die wel nog goed uit zijn jeugd. Het was een periode waarin hij zich goed voelde. Dus hij besliste zijn eigen tuinhuisje om te toveren tot een plaats die de sfeer van de jaren zestig ademt. Compleet met een blinkende Leuvense stoof, een oude koffiemoor, gebloemde tapijten en zetels, een oude klok, een spinnewiel en zo veel meer.

Ik wilde tijdens de lockdown de rust van in mijn jeugd terugvinden

Willy De Latter

Rust tijdens lockdown

"Dat was hier mijn klein magazijntje", zegt De Latter. "Ik heb er een retrohuisje van gemaakt met een voorplaats en een keuken zoals dat bestond in mijn kindertijd." De Latter begon daarmee omdat hij merkt dat hij tot rust komt in een omgeving die hij zich herinnert uit zijn jeugd. En de rust kan hij enorm appreciëren in deze periode. 

(lees verder onder de foto)

Radio 2

Omakast en canapé

De man kan zijn interieur uitvoerig beschrijven, en hij begint met hét pronkstuk van de woonkamer: "De Leuvense stoof, die geeft je iedere dag wat werk maar geeft een gezellige warmte af. Ik bak daarmee wafels met de kleinkinderen en zet koffie. Er staan ook twee oude strijkijzers die ik niet gebruik en een fluitketel." De Latter toont ook een oude omakast en een gaslamp. Hij heeft ook een oude buizenradio staan en een "canapé". "Een televisie wil ik absoluut niet. Die zou een echte spelbreker zijn hier. "

Een 'paardjesklok' slaat de uren, maar ook de halfuren
Willy De Latter

"Achter de gordijnen werd vanalles weggestoken"

Er hangen gordijnen in de woonkamer die volgens de man een aparte functie hadden: "Daar werd de bezemsteel en de dweil onder weggestoken." Maar er staat nog veel meer uit de jaren zestig: "Er is een oude witte "pompsteen" uit email en een emmer in hetzelfde materiaal. Vroeger werd een zeepbak in de 'faience" (nvdr type aardewerk) en een kom klaargezet voor als je je wilde verfrissen. Een 'paardjes'klok (nvdr houten klok met paard op, werd gemaakt eind 19de, begin 20e eeuw) slaat de uren maar ook de halfuren. De 'almanak' of de Druivelaar hangt hier ook."

De Latter brandt 's avonds een kaarsje en komt helemaal tot rust in zijn eigengemaakte retrohuisje. Hij zoekt nog een ding: "Vroeger bakten de oma's snoepen op de Leuvense stoven. Ik zoek daar nog een recept voor."

kasto80

Meest gelezen