PA Wire/PA Images

Meghan Markle schrijft over miskraam in opiniestuk: "Terwijl ik mijn eerste kind vasthield, verloor ik mijn tweede" 

De hertogin van Sussex, Meghan Markle (39), heeft in juli een miskraam gekregen. Dat schrijft ze in een opiniestuk, getiteld "The losses we share", in de krant The New York Times. De echtgenote van de Britse prins Harry spreekt over een "ondraaglijk verdriet" en het belang ervan om over verlies te praten. Ze koppelt haar erg persoonlijke verhaal aan de verliezen die mensen in 2020 lijden.

Meghan vertelt over een gewone ochtend in juli. Terwijl ze de luier van zoontje Archie ververst, voelt ze een scherpe pijn in haar onderbuik en valt met Archie in haar armen op de grond. Meghan beseft meteen dat ze haar tweede kind verliest. "Uren later lag ik in een ziekenhuisbed, en hield de hand van mijn man vast. Ik voelde zijn klamme hand en kuste zijn knokkels, nat van allebei onze tranen", klinkt het.

Tijdens die ziekenhuisopname dacht ze aan het moment, op het einde van een officiële reis in Zuid-Afrika, toen journalist Tom Bradby haar vroeg of alles wel oké was. Ze antwoordde hem: "Bedankt om dat te vragen, niet veel mensen vragen of het goed met me gaat. Maar het is een heel echt iets om mee om te gaan, achter de schermen". "Zou het juist zijn om te zeggen dan, dat het niet goed is? Dat het een strijd is", gaat Bradby door. Waarop Meghan na een korte stilte "ja" zegt.

HERBEKIJK hier het fragment van dat interview uit oktober 2019:

Meghans miskraam dient in het opiniestuk als opstap naar de (persoonlijke) verliezen die mensen wereldwijd lijden, meer bepaald in dit hele specifieke jaar met corona er bovenop. De hertogin noemt daarbij Breonna Taylor en George Floyd, zwarte Amerikanen die een gewelddadige dood stierven na een tussenkomst door de politie en zo de gezichten werden van de Black Lives Matter-beweging.

Een miskraam? Een bijna ondraaglijk verdriet dat door velen wordt ervaren

Meghan benadrukt hoe belangrijk het is om aan elkaar te vragen hoe het gaat. Door haar verhaal openlijk te delen, hoopt ze ook een steun te zijn voor anderen die een miskraam hebben.

"Het verliezen van een kind betekent het dragen van een bijna ondraaglijk verdriet dat door velen wordt ervaren, maar waarover weinig wordt gesproken", stelt ze. "Mijn man en ik ontdekten dat in een kamer met 100 vrouwen er 10 tot 20 te maken kregen met een miskraam. Ondanks deze gemeenschappelijke pijn, blijft het gesprek taboe."

Meghan Markle en prins Harry met kleine Archie die intussen 1,5 jaar is.
Instagram/Sussex Royal

Meest gelezen