De Italiaan Cosimo Solazzo bij zijn arrestatie in 2001

Na 15 jaar op de vlucht: België vraagt aan Italië om opdrachtgever moord op PS-politicus Cools over te leveren 

Het parket-generaal van Luik vraagt aan Italië om Cosimo Solazzo over te leveren, een van de opdrachtgevers van de moord op PS-kopstuk André Cools in 1991. Solazzo werd in 2004 bij verstek veroordeeld tot 20 jaar cel maar bleef jarenlang onvindbaar. Tot hij eind april werd gearresteerd in Italië. 

Op dit moment draagt de 72-jarige Cosimo Solazzo een enkelband en staat hij onder huisarrest in Italië. Maar het Belgische gerecht wil dat hij zijn straf in een Belgische gevangenis komt uitzitten, en vraagt nu officieel om zijn overlevering. "Italië heeft ons informatie gevraagd over de gevangenisomstandigheden in België naar aanleiding van de gezondheidstoestand van meneer Solazzo", zegt de woordvoerder van het parket-generaal in Luik. "We hebben alle informatie overgemaakt en wachten nu het antwoord van het Italiaanse gerecht af op onze vraag tot overlevering."

Nieuw proces?

Volgens het parket-generaal heeft de Italiaan nooit beroep ingediend tegen zijn veroordeling voor assisen in 2004. Solazzo werd toen bij verstek veroordeeld tot twintig jaar cel voor zijn betrokkenheid bij de moord op PS-kopstuk André Cools. Hij zou de twee Tunesische huurmoordenaars die Cools doodschoten, hebben geronseld. Hij gaf hen ook onderdak in Luik.

Hoewel de twaalfkoppige volksjury Solazzo in 2004 schuldig bevond, bleef de Italiaan volhouden dat hij niets met de moord te maken had. Nog voor het proces, in de zomer van 2003, nam de Italiaan de benen naar zijn thuisland. Bijna 15 jaar lang bleef hij onvindbaar, tot de carabinieri hem eind april in het zuiden van Italië kan arresteren. Als Solazzo naar ons land komt, heeft hij in principe recht op een nieuw assisenproces, omdat hij bij het eerste proces niet aanwezig was. 

André Cools?

Op 18 juli 1991 wordt PS-politicus André Cools op straat doodgeschoten in Luik. Cools was een kopstuk bij de Franstalige socialisten maar tijdens de feiten was hij al niet meer politiek actief. Het onderzoek naar de moord duurde lang, het gerecht legde op zijn speurtocht heel wat schandalen binnen de PS bloot. 

Het parket duidde Cools' politieke opvolger Alain Van der Biest aan als uiteindelijke opdrachtgever. Van der Biest pleegde nog voor het proces in 2002 zelfmoord en bleef volhouden dat hij onschuldig was. De uiteindelijke daders, waaronder Solazzo, kwamen uit Van der Biests entourage en hadden linken met de Luiks-Italiaanse maffia. 

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" van 29 april over de arrestatie van Solazzo

Videospeler inladen...

Meest gelezen