Videospeler inladen...

Schotland maakt als eerste land ter wereld tampons en maandverband gratis voor iedereen

Schotland maakt menstruatieproducten volledig gratis voor iedereen en dat is een primeur wereldwijd. Het Schotse parlement stemde unaniem voor een wet, waardoor tampons en maandverband gratis beschikbaar zullen zijn in apotheken, buurt- en jeugdhuizen. De maatregel moet menstruatie-armoede tegengaan. "Niemand zou zich zorgen mogen maken over waar zijn volgende tampon of maandverband vandaan moet komen", zegt Labour-parlementslid Monica Lennon, die het wetsvoorstel indiende.

Tampons, maandverband en andere menstruatieproducten zullen voortaan helemaal gratis te verkrijgen zijn op tal van publieke plaatsen in Schotland. De wet werd unaniem goedgekeurd in het parlement en is de meest verregaande ter wereld. 

De Schotse premier Nicola Sturgeon noemt het "baanbrekende wetgeving" en "belangrijk beleid voor vrouwen en meisjes".

(Lees voort onder de tweet)

"Eerste, maar niet het laatste land"

Schots Labour-parlementslid Monica Lennon zei tijdens het debat in het parlement dat "niemand zich zorgen zou mogen maken over waar zijn volgende tampon of maandverband vandaan moet komen".

Ze benadrukte ook dat er ongetwijfeld andere landen het voorbeeld van Schotland zullen volgen: "Schotland zal niet het laatste land zijn om menstruatie-armoede naar de geschiedenis te verwijzen, maar we kunnen het eerste zijn."

Spijbelen tijdens menstruatie

Schotland nam eerder al maatregelen om komaf te maken met menstruatie-armoede. Sinds 2018 zijn menstruatieproducten er gratis voor studenten op scholen, universiteiten en hogescholen. Uit onderzoek van Plan International in 2017 bleek dat zo'n 10 procent van de Britse meisjes zich geen menstruatieproducten kon veroorloven. Velen van hen gingen daarom niet naar school wanneer ze ongesteld waren.

De maatregel om de producten gratis te maken voor iedereen, zal jaarlijks naar schatting 27 miljoen euro kosten.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen