Correspondent in Rijsel over winkels die zaterdag openen in Frankrijk: "Ik verwacht stormloop en veel Vlamingen"

In Frankrijk mogen de winkels zaterdag hun deuren weer openen. Freelancejournalist Jolien De Bouw woont in Rijsel en verwacht heel veel drukte in de winkelstraten. Ze denkt ook dat er, net zoals in de zomer, veel Vlamingen in Frankrijk zullen shoppen.

Zaterdag wordt er veel volk verwacht in de Franse winkelstraten. "Dat zag je ook na de eerste lockdown. Mensen snakken ernaar, zeker met de kerstdagen voor de deur", zegt De Bouw.

Vlaamse shoppers

Wellicht steken veel Vlamingen de Franse grens over voor een dagtrip. "De winkels houden zeker rekening met bezoek uit Vlaanderen. Het was ongelofelijk hoeveel West-Vlaams ik deze zomer hier in Rijsel hoorde. Wel leuk, ik voelde me even weer thuis", lacht De Bouw. Ze is zelf ook van plan om te winkelen. "Maar wel nog niet zaterdag. Ik ben hoogzwanger en heb echt nog enkele spullen nodig voor de baby."

In Frankrijk worden zaterdag de regels voor essentiële verplaatsingen versoepeld. "Die zijn nu nog streng. Wie nu geen attest kan tonen voor een essentiële verplaatsing mag maximaal 1 uur per dag de benen strekken en zich 1 kilometer van huis bevinden. Vanaf zaterdag is dat 20 kilometer van huis en dat voor maximaal 3 uur per dag."

Normale kerst?

15 december zou het einde van de lockdown kunnen worden. "De kans zit er zeker in dat we kerst op een normale manier kunnen vieren. Ze gebruiken hier niet het principe van een bubbel. Want als de regering ons een beperkt aantal bezoekers zou opleggen, kan ze hier gerechtelijke problemen krijgen. Ze rekenen dus op het gezond verstand." Zelf twijfelt De Bouw toch een beetje. "Ik vind het nogal plots. Ik hou mijn hart vast voor de periode na de feestdagen. Je weet dat mensen elkaar gaan opzoeken en massaal de winkels gaan bezoeken."

Meest gelezen