"Take Away Against Poverty" wil Tiense horeca en mensen in armoede helpen

In Tienen hebben enkele horecamensen "Take Away Against Poverty" (Afhaal tegen Armoede) opgericht. Het is een lokale solidariteitsactie waarbij twee groepen gesteund worden: de Tiense horeca en mensen die aankloppen bij de voedselbank, “want armoede wordt eens steeds groter probleem”, zegt één van de initiatiefnemers.

Hartverwarmende initiatieven, ze blijven maar komen in deze vreemde coronatijden. "Take Away Against Poverty" bijvoorbeeld, een actie die de horeca in Tienen wil steunen, maar ook de mensen die aankloppen bij de voedselbank. “Er is veel verborgen armoede, zeker ook in Tienen”, zegt initiatiefnemer Liesbeth Verboomen. "De armoede neemt net zoals in andere steden erg toe. Intussen doen er al meer dan 1000 mensen een beroep op de voedselbank in onze stad. Het is erg schrijnend. Daarboven zit een laag van mensen die ook arm zijn maar nog niet gaan aankloppen bij de voedselbank. Het is een groter probleem dan we denken.” 

Cadeuaubon

De actie “Take Away Against Poverty” spitst zich toe op afhaalmaaltijden. Wie een afhaalmaaltijd bestelt kan meteen een maaltijd schenken in de vorm van een cadeaubon van één van de 17 deelnemende restaurants. Het bedrag is vrij te bepalen vanaf 10 euro. De cadeaubonnen worden door het actieteam opgehaald en naar de voedselbank gebracht. Daar worden ze verdeeld onder de mensen die bij hen aankloppen om voedsel. Bedoeling is dat de horeca meer inkomsten genereert en dat de mensen die in armoede leven ook een keer een heerlijke maaltijd in een aangenaam kader kunnen nuttigen of een heerlijke maaltijd kunnen afhalen.

Geraakt door verhalen voedselbank

Liesbeth kwam op het idee voor de actie toen ze een tijd geleden een rondleiding kreeg in de voedselbank. “Ik was erg geraakt door het verhaal van een moeder en haar kinderen. Ze kwamen er winkelen en stonden stil bij een kast met een aantal mokken om uit te kunnen drinken. Ze vroegen de prijs voor vier mokken, dat was een halve euro. De moeder besliste ze te kopen. De kinderen sprongen een gat in de lucht want eindelijk konden ze ’s avonds elke apart uit hun eigen mok drinken. Want nu hadden ze maar twee mokken voor zes mensen.”

Liesbeth was erg geraakt door het verhaal, en bovendien was er die avond een nieuwe veiligheidsraad waar beslist werd dat de horeca weer dicht moest. “Ik ken best veel mensen die in de horeca werken, vrienden, familie en kennissen. Ook dat raakte me hard en zo is de bal aan het rollen gegaan.”

Meest gelezen