Onenigheid binnen Forum voor Democratie duurt voort: Thierry Baudet wordt gevraagd om uit bestuur te stappen

In Nederland wil de meerderheid van het partijbestuur van de rechts-populistische partij "Forum voor Democratie" dat medeoprichter Thierry Baudet uit het bestuur stapt. De reden is een Twitterboodschap die hij eerder vandaag had verspreid waarin hij aankondigde dat hij een lijsttrekkersverkiezing wil uitschrijven. "Het is aan het partijbestuur om eventueel lijsttrekkersverkiezingen uit te schrijven en niet aan Baudet", zegt de plaatsvervangende voorzitter Lennart van der Linden.

De plaatsvervangende voorzitter Lennart van der Linden en de twee bestuursleden Astrid de Groot en Rob Rooken willen Thierry Baudet uit het bestuur van Forum voor Democratie zetten. De aanleiding hiervoor is een statement dat Baudet eerder vandaag maakte in een videoboodschap op Twitter, waarin hij zich opnieuw beschikbaar stelde om partijleider en lijsttrekker van de partij te worden. 

In zijn boodschap op Twitter opperde Baudet dat hij lijsttrekkersverkiezingen zou uitschrijven. Hij zei dat alle leden van Forum voor Democratie op maandag 30 november en dinsdag 1 december kenbaar kunnen maken of ze hem terug willen als partijleider en kandidaat-lijsttrekker. "Baudet mag zo'n verkiezing niet zelf uitschrijven, dat moet gebeuren door de partij", zegt de plaatsvervangende voorzitter Lennart van der Linden. 

Volgens de Nederlandse omroep NOS kan men Baudet echter niet zomaar uit het bestuur van de partij zetten. Dat kan alleen door een Algemene Ledenvergadering. Van der Linden, de Groot en Rooken overwegen daarom om Baudet te "royeren", om hem helemaal uit de partij te zetten. Volgens de drie bestuursleden kan de partij nu niet functioneren zoals het hoort. Penningmeester Olaf Ephraïm zou de enige zijn die aan de kant staat van Baudet. Baudet zou echter niet van plan zijn om op te stappen en zet zijn verkiezing door, volgens NOS.

(Lees verder onder de tweet)

Maandag maakte Thierry Baudet bekend dat hij geen lijsttrekker en partijleider meer zou zijn voor de rechts-populistische partij bij de Nederlandse Tweede Kamer-verkiezingen volgend jaar. Hij deed dat na een conflict binnen de partij. Er was bekend geraakt dat leden van de JFVD, de jongerenbeweging van de partij, onder meer antisemitische en homofobe berichten hadden gedeeld in een chatgroep.

Binnen de partij ontstond er ook veel kritiek. De partijleden eisten dat de JFVD-voorzitter Freek Jansen, die het goed kan vinden met Baudet, zou opstappen. Baudet wilde Jansen niet laten vallen en het onderzoek eerst afwachten. Baudet zette dan zelf een stap terug. Hij wilde echter wel nog betrokken blijven bij de partij en sloot een lagere plek op de kandidatenlijst, als lijstduwer, niet uit.

Vandaag kondigde Thierry Baudet in een video op Twitter echter aan dat hij dan toch opnieuw beschikbaar is om partijleider en lijsttrekker te worden. "Ik treed opnieuw in de spotlights", klinkt het. Hij wilde door een stapje opzij te doen de rust laten terugkeren. "Maar dat is niet gebeurd. Er is een 'bitchfight' ontstaan in het openbaar." 

Baudet spreekt in de video onder andere over een "poging tot karaktermoord". Hij zegt ook dat een aantal vooraanstaande leden zoals Theo Hiddema en Paul Cliteur zijn opgestapt en veel mensen hun lidmaatschap hebben opgezegd. 

Meest gelezen