veilinghuis Venalis-Galle

Van betonmolen over straatveegmachine tot biechtstoel: stad Roeselare veilt 200 voorwerpen

Niets blijft nieuw en dat geldt ook voor voorwerpen die een stad bezit. Een stadsbestuur mag die niet zomaar verkopen, maar moet iedereen de kans geven om daarop te kunnen bieden; een veiling dus. Stad Roeselare veilt 200 voorwerpen en door corona gebeurt dat helemaal anders dan in normale tijden.

Het is het Roeselaarse veilinghuis Venalis-Galle, 10 man sterk, dat de veiling organiseert. Er zijn 200 voorwerpen en daar zit vanalles in, zegt Francis Reynaert van het veilinghuis: "De zetels uit de gemeenteraadszaal voor 37 gemeenteraadsleden en het zestal - zevental schepenzetels die allemaal intussen vervangen zijn, de  biechtstoelen uit de Sint-Amandskerk, die ontwijd werd, een paar  bestelwagens die de stad niet meer gebruikt, ook een veegmachine om de straat mee te vegen, een zitmaaier, tegels, een klimrek (zie foto), urinoirs..."

Ieder voorwerp en iedere koper is een verhaal

Het spreek tot de verbeelding. Wie koopt nu een veegmachine om de straat mee te vegen? Wie koopt een biechtstoel? "In Izegem is er een café dat indertijd nog een biechtstoel heeft gekocht. Je zou ervan opkijken wat mensen kopen", zegt Francis Reinaert; "De auto's van de veiling zijn vroegere werfwagens van de stad, maar kunnen ook auto's zijn die in beslag werden genomen na een verkeersongeval."

Geen kijkdagen, jammer

"Mensen komen dat graag eens bekijken, maar er zijn nu geen kijkdagen en dat is jammer", zegt Francis Reynaert. "De coronamaatregelen maakten kijkdagen onmogelijk. Ook het afhalen van je gekocht voorwerp zal niet gebeuren zoals anders. De stad heeft dat zelf in handen genomen, om geen fouten te maken." Nog tot 13 december. Geïnteresseerden kunnen de catalogus en foto’s raadplegen op https://www.venalisveilingen.be

Meest gelezen