Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

VS-president Trump verleent gratie aan voormalig veiligheidsadviseur Michael Flynn

Afscheidnemend Amerikaans president Donald Trump heeft gratie verleend aan Michael Flynn, zijn voormalige Nationaal Veiligheidsadviseur. De man pleitte in 2017 tot twee keer toe schuldig en bekende gelogen te hebben tegen politiedienst FBI over contacten met een Russische diplomaat. 

De Amerikaanse president Donald Trump heeft aan de vooravond van Thanksgiving gratie verleend aan zijn voormalige adviseur Michael Flynn.

In 2017 bekende hij gelogen te hebben over contacten met een Russische diplomaat in het kader van een onderzoek naar Russische inmenging bij de presidentsverkiezingen van 2016.

Trump maakte het nieuws woensdagavond bekend via Twitter. "Het is mijn grote eer aan te kondigen dat generaal Michael T. Flynn volledige gratie heeft gekregen." Hij feliciteerde Flynn en zijn familie nog. "Ik weet dat je nu echt een fantastische Thanksgiving zult hebben."

Lees verder onder de tweet:

Russische contacten

Flynn was veiligheidsadviseur in het begin van Trumps eerste ambtstermijn, maar hij werd al na twee weken ontslagen door het schandaal over de Russische inmenging. 

Hij gaf toe dat hij gelogen had over contacten met Sergey Kisljak, de toenmalige Russische ambassadeur in Washington. De twee hadden na Trumps verkiezingszege het beleid van de toekomstige regering besproken. Flynn had in december 2016 ook een illegaal gesprek met Kisljak over Amerikaanse sancties tegen Moskou, en over een aanstaande stemming over een VN-resolutie over het Israëlische kolonisatiebeleid.

Daarnaast loog Flynn tegen vicepresident Mike Pence over zijn contacten, wat binnen de nieuwe regering leidde tot ongerustheid. De voormalige generaal was de enige die schuld bekende tijdens het onderzoek van Robert Mueller naar Russische inmenging tijdens de presidentsverkiezingen van 2016.

Maar de man bleef niet bij de pakken zitten en vocht de kwestie aan bij het gerecht. Hij argumenteerde dat zijn bekentenis geschrapt moest worden en zei dat hij het slachtoffer was van misleiding. In mei van dit jaar raakte dan bekend dat het ministerie van Justitie de aanklachten tegen Flynn had laten vallen. 

Lees verder onder de foto:

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Geen verrassing

"De gratie voor Flynn is geen verrassing", zegt VS-correspondent Björn Soenens. "Trumps minister van Justitie deed verschillende pogingen om de zaak te laten seponeren." 

Eerder gebruikte Trump zijn presidentiële bevoegdheid al om medewerker Roger Stone strafvermindering te geven. Stone werd ook verdacht tijdens het onderzoek naar Russische inmenging en werd veroordeeld tot 3 jaar cel voor onder andere het afleggen van valse verklaringen tegenover een commissie van het Congres en een poging een getuige te beïnvloeden. Daarnaast wordt verwacht dat hij nog gratie zal verlenen aan een aantal andere bondgenoten voordat hij op 20 januari president af is. 

Een Amerikaanse president kan en mag gratie verlenen aan wie hij wil

VS-correspondent, Björn Soenens

Kritiek

"Critici noemen de gratie een geval van klassenjustitie", voegt Soenens nog toe. "Een politiek gemotiveerde daad voor een bondgenoot. Maar het is niet onwettig, een Amerikaanse president kan en mag gratie verlenen aan wie hij wil." 

Toch kwam er al wijdverspreide kritiek op de gratie aan Flynn. Onder andere van Adam Schiff, voorzitter van de "House intelligence committee", belast met het toezicht op de Amerikaanse inlichtingendienst. Hij tweette het volgende: 

"Donald Trump heeft herhaaldelijk misbruik gemaakt van de gratiebevoegdheid om vrienden te belonen en degenen te beschermen die hem hebben geholpen. Deze keer geeft hij gratie aan Michael Flynn, die heeft gelogen om zijn zaken met de Russen te verbergen. Het is geen verrassing dat Trump zijn presidentschap zou eindigen zoals hij het begonnen is - frauduleus tot het einde."

En ook Nancy Pelosi, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden,  sprak van een daad van ernstige corruptie en schaamteloos machtsmisbruik. 

Meest gelezen