VUB-gastdocent Djalali in isolatie geplaatst, "dreigt elk moment geëxecuteerd te worden"

De Iraans-Zweedse arts Ahmadreza Djalali, die ook gastdocent was aan de VUB, dreigt snel geëxecuteerd te worden in Iran. Volgens Amnesty International belde Djalali gisteren met zijn vrouw om afscheid te nemen, en werd hij intussen in afzondering geplaatst. De executie zou binnen de week kunnen plaatsvinden. Djalali werd in 2016 tijdens een werkbezoek in Iran gearresteerd en werd zonder eerlijk proces ter dood veroordeeld op beschuldiging van spionage. Familie en collega's hopen dat internationale druk hem nog kan redden. Vandaag heeft Iran wel een Brits-Australische vrouw vrijgelaten die er al twee jaar vastzat.

Vida Mehrannia, de vrouw van de ter dood veroordeelde Djalali, kreeg dinsdagochtend een verontrustend telefoontje. Haar echtgenoot belde haar al huilend om afscheid te nemen. Daarbij vertelde hij dat hij in isolatie zou worden geplaatst in een gevangenis in de stad Karaj. Dit wordt vaak als een laatste stap gezien vooraleer een gevangene geëxecuteerd wordt.

"Dit is uiteraard zeer zorgwekkend", stelt Gerlant Van Berlaer, collega en spoedarts in het UZ Brussel. "Mogelijk is dit een manoeuvre van Iran om druk te zetten, maar jammer genoeg is het zeer goed mogelijk dat hij ook in dreigend gevaar van executie verkeert", stelt de spoed- en rampenarts.

Van Berlaer zal nu zowel de Belgische regering als de Europese Commissie verwittigen over de verontrustende situatie van Djalali. Hij hoopt dat minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès de ambassadeur van Iran om meer uitleg kan vragen.

Djalali zit sinds april 2016 opgesloten in Iran, nadat hij beschuldigd is van spionage en de dood van twee Iraanse nucleaire experts. Na een schijnproces werd hij ter dood veroordeeld. De vele internationale inspanningen voor zijn onmiddellijke vrijlating, waaronder een statement van de Verenigde Naties, leverden in de afgelopen jaren niets op.

"Politieke en diplomatieke druk nodig"

Ook mensenrechtenorganisatie Amnesty International noemt het nieuws verontrustend. "Dit is uitermate zorgwekkend nieuws. Dr. Djalali is een gerenommeerde academicus die niet thuishoort in de dodencel. Hij werd veroordeeld na een manifest oneerlijk proces omdat hij weigerde te spioneren voor de Iraanse autoriteiten. De man is een van de zovele slachtoffers van het repressieve Iraanse regime", zegt Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen.

"Nu de executie dichterbij lijkt te komen, roepen we iedereen op om de Iraanse autoriteiten op andere gedachten te brengen. Amnesty International vraagt politici en diplomaten om alle mogelijke kanalen te gebruiken om de Iraanse autoriteiten te overtuigen om de doodstraf in te trekken en om dokter Djalali vrij te laten." (Lees verder onder de tweet).

Iran laat Brits-Australische Kylie Moore-Gilbert vrij

Vandaag is in Iran wel de Brits-Australische vrouw Kylie Moore-Gilbert vrijgelaten. Zij werd in september 2018 in Teheran opgepakt toen ze daar was voor een conferentie. Volgens Iran spioneerde ze voor Israël, maar de vrouw heeft dat altijd ontkend. 

Moore-Gilbert was een oriëntaliste van de Australische universiteit van Melbourne. Ze kreeg in Iran een celstraf van tien jaar opgelegd. Een deel daarvan zat ze in een erg beruchte gevangenis in de woestijn. 

Iran blijft haar beschuldigen, maar ze wordt nu vrijgelaten in ruil voor drie Iraniërs die in het buitenland in de cel zitten. Wie die mensen zijn en wat ze op hun kerfstok hebben, is niet duidelijk.. 

Meest gelezen