Water stond huisarts Jacqueline aan de lippen: "Er waren momenten waarop ik enkel voor mij uit kon staren"

De coronacrisis heeft heel wat huisartsen tot het uiterste gedreven. "Terzake" sprak verschillende artsen die aan het einde van hun Latijn zijn. Jacqueline Van de Walle liep zelf COVID-19 op, maar is blijven werken. "Normaal valt de wereld stil voor een COVID-19-patiënt, terwijl het bij mij het omgekeerde was. Ik was zelf doodmoe, maar praktisch was er niet veel veranderd aan mijn dag. Er zijn momenten dat ik dacht, ik stop en het kan mij niet schelen wat er mij juridisch overkomt", aldus Van de Walle.

Huisarts Jacqueline Van de Walle heeft een bijzonder hectische periode achter de rug in haar eenmanspraktijk in Beauvechain, net over de taalgrens. Ze liep tijdens de tweede golf zelf COVID-19 op, maar is blijven doorwerken.

Bekijk de reportage uit "Terzake" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

"Tijdens de tweede golf begin oktober is hier een uitbarsting van het aantal gevallen geweest. Het was een overrompeling. Op een gegeven moment testten een op de twee patiënten positief bij mij", aldus Van de Walle.

Als huisarts kreeg ze niet alleen meer patiënten over de vloer, er kwamen ook bijzonder veel andere taken bij. "Er waren bijscholingen in de protocollen, je had de bemanning van de testcentra, je had hele families die je moest opsporen en in quarantaine moest zetten. Je had zware COVID-patiënten die terugkwamen uit het ziekenhuis waarvan je de zorg moest overnemen en de gewone zorg ging ook door."

Normaal valt de wereld stil voor een COVID-19-patiënt, terwijl het bij mij het omgekeerde was

Dokter Van de Walle had nauwelijks tijd voor haar gezin en is zelf ook ziek geworden. "Ik besefte dat ik al een tijd niet in mijn haak was en dat ik heel vermoeid was. Toen ik ook rillingen ben beginnen krijgen heb ik mij getest. Ik was COVID-positief. Op zo een moment voor een klassieke patiënt valt de wereld stil, terwijl het bij mij het omgekeerde was."  

"Je bent zelf doodmoe en je werkt door met spierpijn, met kortademigheid, met koortsopstoten. Praktisch is er niet veel veranderd aan mijn dag. Ik vroeg alleen aan mijn patiënten om niet hier te komen, om zo veel mogelijk per telefoon te doen, en als er COVID-positieve patiënten waren, die ontving ik hier of die ging ik zelf zien op huisbezoek."

Van de Walle is blijven doorwerken omdat ze als huisarts permanentieplicht en een plicht van continuïteit van zorg heeft. "Als niemand u kan vervangen, moet je er staan, punt. Als huisarts kan je je wettelijk niet onttrekken aan die plichten. Er zijn momenten geweest dat ik dacht, ik stop. Ik sluit mijn praktijk en het kan mij niet schelen wat er mij juridisch overkomt."

Ik ben niet dezelfde huisarts die ik twee maanden geleden was

Dokter Van de Walle heeft veel steun gevonden bij de organisatie Doctors 4 doctors. "Ze hebben me een luisterend oor geboden en mij gerustgesteld dat ik niet de enige huisarts ben die dit ervaart. De situatie is ook aangekaart bij de Orde van artsen. De Orde van artsen herinnert ons aan onze rechten en plichten, maar ik durf hopen dat ze maatregelen zal noemen om het haalbaar te maken voor artsen in de toekomst."

Vandaag gaat het alweer iets beter met Van de Walle, nu de cijfers aan het dalen zijn. "Ik ben geen supermens. Mijn kinderen hebben er onder geleden. Vandaag probeer ik per dag een heilig uurtje te hebben waar ik alleen bij hen ben."

De overbelasting van de voorbije maanden heeft sporen nagelaten. "Ik ben niet dezelfde huisarts die ik twee maanden geleden was. Er is een deel drijfveer en enthousiasme weg. Ook een deel vertrouwen in de overheid en de Orde van artsen is weg. Ik heb mij zo een pion gevoeld."

Bekijk hier het gesprek in "Terzake" met Marijke Soogen van Dokters4Dokters:

Videospeler inladen...

Meest gelezen