Lous and the Yakuza en Zwangere Guy winnen Redbull Elektropedia Awards, veiling LIVE2020 brengt 26.000 euro op

Zangeres Lous and the Yakuza en rapper Zwangere Guy hebben de belangrijkste Redbull Elektropedia Awards gewonnen, de muziekprijzen van het Belgische nachtleven die artiesten in de hiphop, alternatieve en elektronische muziek bekronen. Lous and the Yakuza is tot artiest van het jaar gekroond, Zwangere Guy heeft twee prijzen gekregen voor zijn album "BRUTAAL". Naast de digitale prijsuitreiking heeft de organisatie ook een veiling georganiseerd, ten voordele van LIVE2020, het solidariteitsfonds voor de livemuzieksector. En die heeft meer dan 26.000 euro opgebracht.

De Redbull Elektropedia Awards zijn door de coronacrisis uitgereikt tijdens een show die online te volgen was. De prijzen zijn netjes verdeeld onder verschillende genomineerden. De Brusselse artieste Lous and the Yakuza is verkozen tot artiest van het jaar. In de categorieën beste album en beste nummer is ze op de tweede plaats geëindigd. "Bedankt uit de grond van mijn hart, want deze prijs betekent veel voor mij", reageert de zangeres. 

Marie-Pierra Kakoma, zoals ze heet, is een Congolees-Belgische rapper en songwriter die ook in het buitenland wordt opgemerkt, na de release van "Tout est gore" en "Dilemme". Onder andere Madonna heeft zich al geout als fan van Lous and the Yakuza. De Queen of Pop heeft een filmpje gedeeld van haar kinderen die dansen op een van Lous' nummers. Na Brusselaars Stromae en Angèle lijken de kaarten voor een mooie muzikale toekomst nu goed te liggen voor Lous and the Yakuza.

Rapper Zwangere Guy gaat met twee prijzen naar huis voor zijn album "BRUTAAL": hij krijgt zowel de prijs voor de beste plaat als voor het beste artwork. "Een van de beste prijzen die je kan winnen, als je plaat wordt bekroond. Bedankt aan iedereen die eraan heeft meegewerkt", aldus de rapper. 

Beste album, dat is een van de mooiste prijzen die je als artiest kan krijgen.

Zwangere Guy

Vorig jaar was Zwangere Guy de grote winnaar op de Elektropedia Awards. Begin dit jaar was de rapper nog de grote kanshebber op de MIA's, met 7 nominaties. Toen bleef hij met lege handen achter: in nagenoeg elke categorie botste hij op publiekslievelingen Angèle en Niels Destadsbader. "Erkenning krijgen, dat is natuurlijk heel cool. Maar ik denk niet dat er echt iets te winnen valt in muziek", zo reageerde hij daar toen op. "Ik denk dat er alleen muziek te maken valt. Ik krijg energie van wat de fans delen, en voelen bij mijn muziek."

Vallen ook in de prijzen: rapper Damso wint samen met Hamza voor "God bless" de prijs voor song van het jaar. Techno-dj Charlotte de Witte wordt bekroond als beste producer. En singer-songwriter Eefje de Visser gaat naar huis met de prijs voor beste videoclip, voor haar nummer "Bitterzoet". Traditioneel krijgen drie beginnende artiesten ook de titel "meest beloftevolle artiest", als steuntje in de rug. Dit jaar zijn dat MEYY, Smahlo en Tsugi. Een overzicht van alle winnaars vind je hier.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Veiling ten voordele van de livemuzieksector

Dit jaar werden er iets minder Redbull Elektropedia Awards uitgereikt dan anders. De beste optredens en livemomenten vallen nu eenmaal niet te bekronen, omdat de livesector door de coronacrisis al maanden zo goed als stil ligt. Daarom heeft de organisatie een veiling georganiseerd ten voordele van LIVE2020, het solidariteitsfonds van de livemuzieksector.

Verschillende Belgische artiesten hebben exclusieve voorwerpen geschonken, met een speciale betekenis voor hen persoonlijk en hun carrière. De veiling heeft meer dan 26.000 euro opgebracht. Een platina plaat van zangeres Angèle bracht maar liefst 6.900 euro op. 

En een troon die ooit deel uitmaakte van het decor van het hoofdpodium van Tomorrowland werd geveild voor 5.600 euro.

© Fille Roelants Photography

Meest gelezen