Getty Images

1 op de 5 Kempenaars technisch werkloos door coronavirus 

1 op de 5 Kempenaars is dit jaar technisch werkloos geweest als gevolg van het coronavirus. Dat blijkt uit cijfers die federaal parlementslid voor N-VA, Yoleen Van Camp, opvroeg. De Kempenaars waren gemiddeld zo’n maand werkloos. "De Kempen moet worden erkend als ontwrichte regio zodat we economische steun krijgen", zegt federaal parlementslid Yoleen Van Camp die zelf in Herentals woont.

Van de 500.000 Kempenaars zijn er tussen maart en oktober ruim 65.000 minstens één dag tijdelijk werkloos geweest. “Net zoals in heel de wereld, heeft Corona ook in de Kempen lelijk huisgehouden. Er zal dus ook voldoende aandacht en middelen naar onze streek moeten komen en daar zal ik op aandringen”, aldus Van Camp. 

Van Camp vindt het belangrijk dat de Kempen erkend wordt als ontwrichte regio. "Daardoor zouden ze specifieke maatregelen krijgen om de economie te ondersteunen. Zo zal het voor werkgevers goedkoper zijn om werknemers aan te nemen", zegt Van Camp.

Vooral Turnhout getroffen

Vooral Turnhout is zwaar getroffen. "Dat is niet verrassend want het is de grootste stad van de Kempen. De werkloosheid is daar sowieso al het hoogst", zegt Van Camp. "We zien ook dat andere steden getroffen zijn zoals Geel en Mol."  

De beste bescherming voor bedrijven is dat de Kempenaars lokaal kopen

Yoleen Van Camp, federaal parlementslid (N-VA)

"In Vlaanderen is de werkzaamheidsgraad een pak hoger dan in Brussel en Wallonië en dat moeten we absoluut behouden. We gaan moeten inboeten door corona, maar hopen de schade zo veel mogelijk te beperken. De beste bescherming is om lokaal te kopen, zodat we het geld hier houden", zegt Van Camp. 

Meest gelezen