Marc Gorremans

170.000 tulpenbollen geplant in Berendrecht voor de traditionele tulpenpluk: "Die zal er wel anders uitzien dan anders"

In Berendrecht gaan vandaag maar liefst 170.000 tulpenbollen de grond in. Het district Berendrecht-Zandvliet-Lillo organiseert elke twee jaar een grote tulpenpluk. Dat is een eeuwenoude traditie. "Om de twee jaar nodigt het district iedereen in de lente uit om een boeketje te komen plukken, al zal het deze keer wat anders zijn", zegt Liesbeth Sleymer van het district en van de organisatie.

Bij tulpen denk je misschien meteen aan Nederland of Amsterdam, maar eigenlijk kwamen de eerste tulpen uit Turkije in de Antwerpse haven aan. "In 2012 was het 450 jaar geleden dat de tulpen aangekomen zijn in Antwerpen", vertelt Sleymer. "In Zandvliet ten noorden van Antwerpen is er toen een tulpenindustrie ontstaan."

Tulpen werden voor het eerst in Antwerpen aan land gebracht, niet in Nederland

Liesbeth Sleymer

Volksfeest

Na de tulpenpluk deed men altijd een groot volksfeest. "In 2012 hebben we dat feest heringevoerd. Om de twee jaar organiseren we nu een tulpenpluk. Na de pluk kan iedereen iets drinken of eten", vertelt Sleymer. "Normaal gezien komen er duizenden mensen. Dit jaar weten we niet hoe het feest er gaat uitzien en of het kan doorgaan."

Kleurrijk tafereel

In totaal werden er 170.000 bollen geplant. "We hebben verschillende soorten tulpen en verschillende kleuren geplant. Ze komen in april uit, maar sommige bloemen al vroeger, terwijl andere soorten wat later uitkomen", klinkt het. 

Een exacte datum voor het evenement is er nog niet. "De weersomstandigheden bepalen heel veel. Of het een zachte of strenge winter is bepaalt ook wanneer de tulpen uitkomen", zegt Sleymer. "Het feest zal er waarschijnlijk wel anders uit zien door corona."

Marc Gorremans

Meest gelezen