Archieffoto

600 vissen gered in Ranst: "In plaats van in de modder te spartelen, zwemmen ze nu in helder water"

In Ranst zijn 600 vissen net op tijd gered uit de vijver van het kasteel Hof Zevenbergen. Er stond nog maar 15 centimeter water in de vijver. Als het een strenge winter zou worden, zouden alle vissen dood kunnen vriezen. De vissen werden overgeplaatst naar Wommelgem en zullen daar ook blijven. "We zijn 7 keer heen en weer moeten rijden", vertelt Robby Florus, een van de fortvissers uit Wommelgem.

De mensen die in het kasteel werken hadden gemerkt dat de vissen er slecht aan toe waren. "Ze zagen de vissen spartelen in de modder, omdat het water op bepaalde plekken erg laag staat. Ze hebben dan alarm geslagen bij de fortvissers van Wommelgem. Wij hebben de vissen met een speciale techniek gevangen", zegt Florus.

In Ranst hadden ze 300 vierkante meter, in Wommelgem 8 hectaren

Robby Florus, fortvisser

De vissen blijven vanaf nu in Wommelgem en verhuizen niet terug naar Ranst. "In Ranst hadden ze slechts 300 vierkante meter oppervlakte. In Wommelgem hebben ze 8 tot 9 hectaren. In plaats van in 15 centimeter modder te spartelen, zwemmen ze nu in proper, voedzaam water", vertelt Florus. "In Ranst laten ze de vijver opdrogen zodat ze het slib kunnen weghalen. Het wordt een stuk natuurgebied met nieuwe vissen."

Meest gelezen