Pixabay

69 illegaal gevangen vogels in beslag genomen in Landen

In Attenhoven, deelgemeente van Landen, zijn 69 inheemse vogels in beslag genomen. Die werden bij een vogelvanger illegaal gevangen gehouden.  De vogels worden voorlopig opgevangen in het Natuurhulpcentrum van Opglabbeek

Inspecteurs van het Agentschap Natuur en Bos hebben woensdag 69 inheemse zangvogels in beslag genomen. De dieren werden bij een particulier illegaal gevangen gehouden.  Ze zijn dan ondergebracht bij het Natuurhulpcentrum van Opglabbeek.  

Verschillende soorten vogels

"Het gaat om verschillende soorten vogels", zegt bioloog Frederik Thoelen van het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek. "Het gaat onder andere om de kneus, geelgors, groenling en het grootste deel van de inbeslag genomen vogels waren putters. Er waren ook vinken bij, barmsijzen enzovoort. Je mag dergelijke soorten wel als huisdier houden, maar op één voorwaarde, je moet die dieren in gevangenschap gekweekt hebben." 

Geknoeid met voetring

"Om te bewijzen dat de vogels in gevangenschap gekweekt zijn, moeten ze een gesloten voetring dragen.  Die kan alleen maar rond een jonge vogel zijn poot geschoven worden", zegt Frederik Thoelen nog. "Maar bij de controle hadden de inspecteurs opgemerkt dat er geknoeid was met die ringen en daarom werden de dieren in beslag genomen."

Vrijlaten

"De inbeslag genomen vogels blijven voorlopig bij ons tot ze terug gezond zijn, want ze waren niet in al te goede conditie. Als ze hersteld zijn, worden ze in een geschikte biotoop terug vrijgelaten.  Het hangt ook een beetje van de weersomstandigheden af", besluit Frederik Thoelen van het Natuurhulpcentrum.

Meest gelezen