Archieffoto
Andy Dennis (Pixabay.com)

Na zwembaden nu ook belasting op zwemvijvers in Overijse

In Overijse moet je voortaan een extra belasting betalen als je een zwemvijver in je tuin hebt. Voor eigenaars van zwembaden bestond de taks al. De extra belasting geldt enkel voor vaste zwembaden en -vijvers die groter zijn dan 20 kubieke meter.

Volgens burgemeester Inge Lenseclaes (Overijse2002/N-VA) heeft de filosofie achter de extra belasting te maken met de verdeling tussen arm en rijk in haar gemeente. "Zwembaden staan vaak bij grotere woningen, villa's zeg maar. Wij vinden dat die mensen dan iets meer begoed zijn en dat ze gerust een bijdrage kunnen betalen waardoor er een herverdeling gebeurt. Nu voegen we zwemvijvers daaraan toe. Die komen steeds vaker voor en dat zijn tenslotte ook kuipen die je vult met water", aldus de burgemeester.

Verplicht aangeven

Voortaan is het ook verplicht voor Overijsenaars om aan te geven dat ze een zwembad of -vijver bezitten. "Vaak moet je daarvoor geen vergunning aanvragen. Soms wordt een zwembad wel geïnstalleerd tijdens een grotere verbouwing, waardoor we toch op de hoogte worden gesteld van de plannen. Mensen die dat niet hebben gedaan, moeten dat vanaf nu verplicht aangeven", vertelt de burgemeester. Maar ook wie dat niet doet, kan de belasting niet zomaar ontlopen. "Stel dat er ergens een brand uitbreekt en de brandweer stelt ter plaatse vast dat er een zwembad is, dan zal die informatie ook doorgespeeld worden."

"Pestbelasting"

Oppositiepartij CD&V spreekt intussen over een "pestbelasting". Zo betalen zwembadeigenaars - die het zwembad hebben aangegeven - een hoger kadastraal inkomen. De partij pleit ook voor een positieve aanpak van het drinkwaterprobleem dat soms in Overijse opduikt. Bijvoorbeeld door te stimuleren dat mensen regenwater gebruiken om hun zwembad of -vijver te vullen. Maar volgens Lenseclaes heeft de taks niets te maken met het gebruik van drinkwater. "We zijn ons ervan bewust dat een zwembad of zwemvijver vaak maar één keer om de zoveel jaren wordt gevuld met leidingwater. Die mensen betalen trouwens ook voor dat water."

Volgens de burgemeester zorgt de taks er ook voor dat mensen die het minder breed hebben, goedkoper kunnen gaan zwemmen in het gemeentelijke zwembad. "Onder andere door de extra belasting kunnen we bijvoorbeeld een korting geven aan onze inwoners wanneer het zwembad binnenkort opnieuw opengaat. De belasting bestaat al jaren en gaat echt puur om een financiële herverdeling. We hebben ze nu alleen uitgebreid naar zwemvijvers", besluit ze.

Meest gelezen