Danny Gys / Reporters

Bpost zal volgend jaar ook op zondag pakjes leveren

Bpost gaat vanaf februari ook pakjes leveren op zondag. Het gaat om een grootschalig proefproject van één jaar waarover vakbonden en directie een akkoord hebben gevonden.

De vakbonden waren jarenlang gekant tegen het zondagswerk maar zijn nu bijgedraaid. "De oude syndicalisten draaien zich om in hun graf als ze horen dat we nu op zondag pakjes bezorgen", zegt Jean-Pierre Nyns van de socialistische vakbond ACOD. "We zetten dus een historische stap. De wereld verandert. En of we dat nu graag hebben of niet, er is behoefte om ook op zondag pakjes te leveren."

Het proefproject start op 7 februari en loopt één jaar. Het zondagswerk gebeurt uitsluitend op vrijwillige basis en de werknemers krijgen die dag 150 procent van hun loon. Na een jaar wordt geëvalueerd of er voldoende pakjes zijn en of er voldoende personeel is om het zondagswerk uit te voeren. "We krijgen signalen dat er heel wat vrijwilligers zijn", zegt Nyns. "In eerste instantie gaat het om 250 extra jobs. En dat kan snel groeien naar 500 jobs."

Bpost heeft al twee jaar een beperkte leveringsdienst op zondag. De voorbereiding daarvan gebeurt door Bpost, maar de uitreiking zelf verloopt via zelfstandige leveranciers. 

Meest gelezen