AFP or licensors

Ook skivakanties lijden onder corona: welke skistations blijven dicht en waar kan u wel skiën?

Verschillende Europese landen zijn van plan om hun skistations minstens tot het einde van de kerstvakantie te sluiten en roepen op tot Europese afspraken. Maar niet alle landen willen daarin meestappen. Waar kan u deze winter gaan skiën, mocht u dat willen? Een - voorlopig - overzicht.

Regering raadt skivakanties af

Skivakanties zijn niet verboden, maar de federale regering raadt wel af om te gaan skiën in de kerstvakantie. "Reizen zijn zeer sterk afgeraden binnen Europa en dat geldt ook met betrekking tot wintersport. U moet geen viroloog zijn om te weten dat wintersportvakanties een zeer groot risico zijn en ik zou het iedereen ten stelligste willen afraden. Je moet geen geschiedkundige zijn om te weten waar in de eerste golf de verspreiding van het virus vandaan is gekomen", zei premier Alexander De Croo vorige week.

Herinnert u zich Ischgl nog? Een skigebied in Tirol, in Oostenrijk. Duizenden mensen raakten er in het voorjaar besmet met het coronavirus. In ons land konden veel coronabesmettingen ook in verband gebracht worden met skivakanties in Italië. Verschillende Europese leiders willen een dergelijk scenario voorkomen in de kerstvakantie. En gooien hun skistations dus dicht. Maar dat is zeker niet overal zo. Wie eind dit jaar wil gaan skiën, zal zich goed moeten informeren wat waar kan.

Bekijk hieronder het verslag uit “Het Journaal” (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Frankrijk

In Frankrijk blijven alle skistations al zeker tot het einde van het jaar dicht. Begin december buigt de regering zich over de rest van het skiseizoen. Mogelijk gaan de skistations in de loop van de maand januari wel open, als de coronacijfers goed genoeg zijn.

De Franse president Emmanuel Macron wil met zijn Europese collega's ook afspraken maken over een gecoördineerde start van het skiseizoen. Maar de kans dat zulke afspraken er komen, is eerder klein.

Italië

In Italië is er nog geen definitieve beslissing genomen, wellicht valt die begin december, als de regering de coronamaatregelen in zijn geheel evalueert. Maar de Italiaanse premier Giuseppe Conte liet eerder deze week al verstaan dat skivakanties dit jaar niet meer mogelijk zullen zijn. 

Ook hij wil samen met andere Europese landen afspraken maken. En ook in Italië zouden de skistations begin 2021 wel kunnen openen als het aantal nieuwe besmettingen is gedaald.

Duitsland

Ook in Duitsland ziet het er naar uit dat de skistations niet open zullen zijn tijdens de kerstvakantie. De deelstaten kunnen daar zelf over beslissen en hebben er bij bondskanselier Angela Merkel op aangedrongen om Europese afspraken te maken. 

De Duitse regering en de deelstaten mikken op 10 januari om eventueel te openen. Het is nog niet duidelijk of alle deelstaten zich daar zullen aan houden. De deelstaat Beieren heeft alvast bekendgemaakt niet eerder te zullen openen.

Oostenrijk

De Oostenrijkse regering zit op een andere lijn en heeft geen oren naar Europese afspraken. Momenteel zijn de skistations nog allemaal dicht, want er geldt een lockdown in het land.  Die lockdown wordt op 7 december gedeeltelijk opgeheven, maar de hotels en restaurants moeten nog zeker tot 7 januari gesloten blijven.

Mogelijk gaan verschillende skigebieden wel al open vanaf de tweede week van december en andere nog iets later. De voorbereidingen zijn in elk geval volop bezig. 

De Oostenrijkse regering heeft, anders dan Frankrijk, Duitsland en Italië, ook geen signalen gegeven dat ze dicht zouden blijven. Nog even afwachten dus. (Meer info vindt u op de toeristische website austria.info.)

Zwitserland

In Zwitserland kunt u wel gaan skiën, maar ook niet overal. In Zermatt, Verbier en Davos bijvoorbeeld kan het wel. In St. Moritz zou zowat 60 procent van de pistes komend weekend opengaan. Zowat 10 procent van de Zwitserse skistations is al open. Op veel andere plekken ligt er nog niet voldoende sneeuw.

In de skistations die open zijn, voert de politie controles uit op het naleven van de coronaregels, zoals het dragen van een mondmasker en afstand bewaren. Er zijn ook maatregelen genomen om de verspreiding van het virus te voorkomen, zoals het openhouden van de ramen in de kabelliften, de verplichting om een mondmasker te dragen en het aanbieden van handgel. Wees er u ook van bewust dat in verschillende gebieden de pistes dan wel open zijn of gaan, maar de restaurants en cafés gesloten blijven. Het wordt dus geen skivakantie zoals u gewend bent.

Ook in Polen, Slovenië, Slovakije en Tsjechië zouden de skistations voorlopig dichtblijven. In Servië wordt het winterseizoen daarentegen al volop voorbereid en hoopt men zowel binnenlandse als buitenlandse wintersporters te zullen aantrekken.

Tot slot: de grenzen zijn niet gesloten. In principe kan u dus wel naar skigebieden reizen om er bijvoorbeeld te gaan wandelen of zelf uw latten aan te binden. Maar de skistations en skiliften zullen er dus mogelijk dicht zijn. Op die manier willen verschillende landen een grote toestroom vermijden.

Meest gelezen