Japanse airco-gigant Daikin investeert 140 miljoen euro in nieuwe Gentse vestiging: goed voor 180 nieuwe jobs

De Japanse multinational Daikin bouwt een tweede vestiging in het Technologiepark van de Gentse Universiteit in Zwijnaarde. Daikin houdt zich bezig met airconditioning en warmtepompen, en zal in het nieuwe gebouw nog meer research en ontwikkeling doen. Over 3 jaar zou het nieuwe gebouw klaar moeten zijn en er kunnen 180 nieuwe mensen aan het werk. 

Het nieuwe gebouw op de technologiecampus van de UGent in Zwijnaarde komt naast de bestaande vestiging van Daikin. Daar doet het bedrijf al onderzoek, net als in de vestiging in Oostende. Maar het bedrijf groeit heel hard, en heeft nood aan nog meer innovatieve testkamers waar het heel specifiek onderzoek kan doen: zowel om nieuwe producten te maken als om bestaande systemen te verbeteren.

Technologische hoogstandjes met groene bedoelingen

Daikin wil er bijvoorbeeld onderzoeken hoe ze conflicten kunnen voorkomen tussen hun toestellen en andere technologische systemen in huis. Ook op het vlak van warmtepompen wil het bedrijf de nieuwste technologieën testen en toepassen. Zo wil het bedrijf een voortrekkersrol spelen als het aankomt op milieuvriendelijke alternatieven voor de traditionele verwarming. De investering kadert dan ook in de Europese Green Deal, het programma waarmee Europa tegen 2050 klimaatneutraal wil zijn.

De Gentse universiteit heeft veel knowhow en de samenwerking is nu al positief

Hilde Goossens, directeur van Daikin in België

In zijn bestaande vestiging op de technologiecampus van de UGent is er nu al een goede samenwerking, zegt directeur Hilde Goossens: “De Gentse universiteit heeft een heel gerenommeerd doctoraatsprogramma Mechanical Engineering. De samenwerking nu is heel goed, en we willen die intenser maken. Zo zullen bijvoorbeeld ook studenten bij ons stage kunnen lopen, en er op termijn misschien kunnen werken. De grote investering toont dat het Japanse management veel vertrouwen heeft in zijn Belgische vestigingen.”

kasto80

Meest gelezen