Creatieve oplossingen voor kerstexamens op Oost-Vlaamse scholen: geen plastic coronaschermen maar houten tussenschotten tegen afkijken 

In het Stella Matutinacollege in Lede hebben leerlingen zelf houten panelen gemaakt om tussen banken te zetten en zo coronabesmettingen én spieken te voorkomen. Andere scholen, zoals het Oscar Romerocollege in Dendermonde, spreiden de examens over de voor- en namiddag. In Sint-Vincentius in Aalst zijn er verschillende starturen. 

“Eerst dachten we eraan om grote papieren te lamineren en in houten balkjes te zetten tussen twee leerlingen”, vertelt adjunct directeur Sara Portier van het Stella Matutinacollege in Lede. “Maar met de leerkracht van de lessen techniek hebben de leerlingen houten tussenschotten bedacht. Geen gewone houten planken, maar mooi afgeronde panelen met een mooi design.” Jammer misschien voor de leerlingen, maar het voordeel is dat je er niet door kan kijken, dus een blik werpen op het blad van je buur wordt moeilijk, lacht de directeur. De leerlingen zullen de tussenschotten, zo’n 250 stuks, gebruiken voor hun allereerste examens in het middelbaar. Leerlingen van de derde graad doen examens in de sporthal en het cultureel centrum van de gemeente.

Elk een eigen organisatie

Sommige scholen kozen ervoor om in de voor- en de namiddag examens te houden. Voor pedagogisch directeur Patrick De Smet van het Oscar Romerocollege in Dendermonde was het de beste oplossing. Alleen leerlingen van de derde graad hebben in de namiddag examens. Op die manier konden we ons aan de 50 procentregel houden en het veilig houden, zegt hij. “We zijn niet over 1 nacht ijs gegaan, maar vonden dit het beste”, is zijn antwoord op de kritiek van ouders en leerlingen op die beslissing. De directeur begrijpt dat het niet makkelijk is voor jongeren om hun examenroutine om te gooien. Maar zalen buiten de school voldeden niet aan de criteria en “op deze manier vermijden we ook dat alle leerlingen massaal op hetzelfde moment het openbaar vervoer nemen om naar school te komen.”

“Wij houden al jaren examens in de voor- en namiddag”, daar is geen protest tegen”

Directeur De Lepeleire Scheppersinstituut, Wetteren

De Dendermondse school kreeg kritiek op de beslissing, maar “intussen hebben we het uitgelegd en is er wel begrip”. Voor het Scheppersinstituut in Wetteren zijn examens in de voor- en namiddag geen enkel probleem. Ze organiseren het daar al jaren zo. “Wij hebben niet veel moeten aanpassen in vergelijking met andere examenperiodes”, zegt directeur Armand De Lepeleire.

We blijven in de bubbel

Het Sint-Vincentiusinstituut in Gijzegem bij Aalst houdt dan weer alle klassen in hun bubbel en start de examens op verschillende momenten, maar wel in de voormiddag. Volgens directeur Bert Van den Abbeele is dat vooral om iedereen gespreid en veilig naar school te laten komen.

Hoofdbrekens

Zowat alle scholen hebben zich het hoofd gebroken over hoe ze examens moeten geven aan leerlingen die plots in afzondering moeten omdat zij of iemand in hun dichte omgeving besmet is met het coronavirus. Het Oscar Romerocollege wil graag zoveel mogelijk leerlingen zoveel mogelijk examens laten afleggen voor de kerstvakantie. Als er zich iets voordoet zal de school het geval per geval bekijken. 

“Online examens zijn niet vanzelfsprekend, want je weet niet op voorhand of je dat voor 1 leerling of voor een halve klas moet doen. Bovendien hebben niet alle leerlingen de mogelijkheden om thuis examen te doen en je kan niet zeker zijn dat er geen middelen ingezet worden om te spieken.” Inhaalexamens kunnen een oplossing zijn, maar de directeur hoopt dat hij de plannen niet drastisch moet aanpassen.

kasto80

Meest gelezen