Videospeler inladen...

Ethiopische leger lanceert "laatste fase" van offensief in de provincie Tigray

De Ethiopische premier Abiy Ahmed heeft de "laatste fase" van zijn offensief tegen de provincie Tigray aangekondigd. Eerder had de lokale overheid van Tigray geweigerd om zich over te geven. Een ultimatum van de Ethiopische regering is nu afgelopen en er wordt gevreesd voor veel burgerdoden.

Zondag had premier en Nobelprijswinnaar voor de Vrede Abiy Ahmed het in Tigray regerende Volksbevrijdingsfront TPLF 72 uur de tijd gegeven om zich over te geven. Dat ultimatum is nu verstreken en Debretsion Gebremichael, de leider van Tigray, heeft het afgewezen. 

Het Ethiopische leger en de ermee verbonden milities dreigen nu met een frontale aanval op Mekelle, de hoofdstad van de provincie Tigray. Daar wonen 500.000 mensen en internationale organisaties vrezen voor een hoog aantal burgerslachtoffers als die stad zou worden bestormd. (Lees verder onder de foto).

Vluchtelingen uit Tigray koken in een opvangkamp in buurland Soedan.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.
Videospeler inladen...

Omdat de regering alle communicatie met Tigray heeft afgesloten, is het erg moeilijk om een beeld te krijgen van de situatie. Wel zijn al meer dan 40.000 mensen uit Tigray naar buurland Soedan gevlucht en humanitaire organisaties vrezen dat nog duizenden andere mensen in Tigray zelf op de vlucht zijn voor het geweld. 

Mekelle is wellicht niet het eindpunt

Het TPLF, het lokale front met bijhorende militie, zou zijn troepen bovendien in Mekelle tussen de dicht bijeengepakte bevolking hebben opgesteld, maar dat kan wellicht niet anders in een stad van die omvang.

Hoever het TPLF wil gaan om Mekelle te behouden, is ook niet duidelijk. Eerder had het Ethiopische leger vrij snel andere steden in Tigray zoals Shire en de oude keizerstad Axum (waar volgens de legende de Ark van Mozes bewaard zou worden) ingenomen. 

Zelfs als Mekelle valt, wil dat nog niet zeggen dat de strijd voorbij is. TPLF-leider Gebremichael en vele anderen in dat front zijn veteranen van de decennialange guerrillaoorlog in de jaren 70 en 80 tegen het massaal door de Sovjet-Unie bewapende Ethiopische leger en hebben erg veel ervaring opgedaan met dat soort asymmetrische oorlog. Het TPLF zou er dus voor kunnen kiezen om de grote steden niet te vuur en te zwaard te verdedigen en zich zoals eerder terug te trekken op het platteland en in het bergland dat zich goed leent voor guerrilla. Als dat zo is, dreigt Ethiopië opnieuw te verzanden in een uitzichtsloze oorlog, net nu dat land een economisch succesverhaal in Afrika was geworden.

  • witte stippelllijn: grens van de provincie Tigray
  • rode stippellijn: opmars Ethiopische leger
  • rode cirkel: gevechten en bombardementen
  • blauw: Tigrese raketaanvallen tegen Amhara en Eritrea

Meest gelezen