Rechts: Guy Vandersmissen en links: Ludo Coeck
imago sportfotodienst

Ex-Rode Duivel Guy Vandersmissen won op het WK in 1982 van Argentinië én van Maradona

Ook in Limburg, in de Italiaanse gemeenschap en bij voetballers van dezelfde generatie als Maradona, wordt verslagen gereageerd op het overlijden van de legendarische voetballer. Onze Rode Duivels hebben twee keer tegen Maradona op het veld gestaan, tijdens de wereldkampioenschappen van 1982 en 1986. In 1982 konden de Duivels zelfs winnen, van Argentinië én van Maradona. 

De wereldbeker van 1982 was voor Guy Vandersmissen uit Heers zijn eerste interland als Rode Duivel. Heel spannend dus, ook omdat het de openingswedstrijd was van de wereldbeker en omdat Maradona op het veld stond. 

"Iedereen kende uiteraard Maradona", zegt Vandersmissen. "En op de tactische bespreking werden we uiteraard voor hem gewaarschuwd. De bedoeling was dat we hem in groep zouden opvangen en dat is wat we ook gedaan hebben. We zijn daar tamelijk goed in geslaagd want we wonnen de wedstrijd tegen Argentinië in 1982 met 1-0."

Regerend wereldkampioen Argentinië en Maradona hebben ons in 1982, die kleine Belgen, behoorlijk onderschat

Ex-Rode Duivel Guy Vandersmissen

"De Argentijnen stonden maar te lachen en grapjes te maken voor ze het veld opgingen", zegt Vandersmissen. "Zij waren regerend wereldkampioen en wij "de kleine Belgen". Ze dachten toen nog dat het voor hen een makkelijke wedstrijd zou worden."

Maradona kon de druk bij Barcelona niet aan en raakte aan de drugs. Maar ongelofelijk wat hij zelfs toen  nog presteerde

Guy Vandersmissen

"Ik durf Maradona zeker de beste speler ooit noemen", zegt Vandersmissen. "Je had het tijdperk Pele en het tijdperk Maradona, maar ik vind Maradona de beste. In 1982, toen wij speelden tegen Argentinië, was er nog geen sprake van drugs. Maar Maradona maakte nadien een transfer naar Barcelona. Toen was de druk heel groot. Waarschijnlijk probeerde hij daarmee om te gaan door drugs te nemen. Maar het is ongelofelijk wat hij zelfs toen nog presteerde. Maar op een dag betaal je daar natuurlijk wel de prijs voor", besluit Vandersmissen. Maradona overleed aan een hartstilstand. Hij was 60.

Meest gelezen