Videospeler inladen...

Franse agenten slaan zwarte muziekproducent minutenlang in elkaar, president Macron "erg geschrokken" 

Bewakingsbeelden die tonen hoe Franse politieagenten een zwarte man minutenlang hardhandig in elkaar slaan, zorgen voor grote verontwaardiging in Frankrijk. De agenten takelen de man toe omdat hij geen mondmasker draagt. De vier betrokken agenten zijn intussen geschorst. De Franse president Emmanuel Macron reageert"erg geschrokken" op de beelden van het politiegeweld.

Zaterdagavond hebben Franse agenten een zwarte man in Parijs meer dan tien minuten lang in elkaar geslagen omdat hij geen mondmasker droeg. Dat blijkt uit videobeelden die het Franse nieuwsmedium Loopsider online heeft geplaatst. Het gaat om de zwarte muziekproducent Michel Zecler. Rond kwart voor negen 's avonds wandelt Zecler op straat in het 17e arrondissement van Parijs zonder het verplichte mondmasker. Wanneer hij een politiewagen ziet, besluit hij snel zijn productiestudio binnen te gaan, om een boete te vermijden. 

Drie agenten volgen hem naar binnen en slaan en schoppen hem daar minutenlang in elkaar. Bewakingscamera's leggen de schokkende beelden vast. Zecler getuigt aan Loopsider dat de politie ook racistische scheldwoorden gebruikte, ze noemen hem onder meer een "vuile neger". "Ik begreep niet wat er aan de hand was", vertelt hij. Hij voegt eraan toe dat hij zich op dat moment afvroeg of de mannen wel echte politie-inspecteurs waren.

"Onverdedigbaar gedrag"

Zecler roept om hulp en trekt uiteindelijk de aandacht van enkele muzikanten in de kelder van de muziekstudio. Ze haasten zich naar de ingang en zien daar hoe Zecler door de politie in elkaar geslagen wordt. Daarop verlaten de agenten de studio en roepen ze versterking op. De politie beveelt Zecler naar buiten te komen, maar wanneer hij niet meteen gehoorzaamt, schiet een vierde agent een traangasgranaat naar binnen. Zecler wordt gearresteerd en brengt meer dan 48 uur door in voorarrest. Een arts verklaart hem daarna zes dagen werkonbekwaam.

"De beelden van de arrestatie in het 17e arrondissement van Parijs zijn onbeschrijfelijk en ondraaglijk", reageert de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin via Twitter. Hij vraagt het ontslag van de vier betrokken agenten. In de tussentijd zijn ze alvast geschorst.

De Franse president Emmanuel Macron is "erg geschrokken" van de beelden van politiegeweld, zo citeert nieuwszender BFMTV uit een reactie van het Elysée. Macron heeft zich nog niet publiekelijk over de video uitgesproken.

De Franse politievakbond Unité SGP Police reageert dat het gedrag van de agenten onverdedigbaar is. "Dit is niet onze politie, dit is niet mijn politie, dit is niet de politie van de Franse Republiek," klinkt het bij de secretaris-generaal Yves Lefebre. 

"Gelukkig hebben we de videobeelden"

De politie laat aan Loopsider weten dat Zecler, die tot bloedens toe toegetakeld is, zich gewelddadig zou hebben opgesteld. Hij zou hebben geprobeerd om het wapen van de agenten af te nemen. "Gelukkig hebben we videobeelden", aldus Zeclers advocaat. "Zonder die beelden zat ik vandaag niet voor u en zouden de media nu spreken over een jonge man die geweld pleegt tegen politieagenten en hun wapens probeert te stelen", reageert Zecler zelf.

Het incident komt aan het licht nadat het Franse parlement deze week nog een wetsvoorstel heeft goedkeurd dat het delen van video-opnames waarin politieagenten herkenbaar in beeld komen, verbiedt. Het verbod maakt deel uit van een nieuwe veiligheidswet die de Franse politie beter moet beschermen. Wie in Frankrijk beelden deelt van politieagenten die herkenbaar in beeld komen, riskeert een boete of een gevangenisstraf. De wet kon al op heel wat protest rekenen en de beelden van de afranseling van Michel Zecler werden vandaag ondanks de nieuwe wet massaal gedeeld op sociale media.

Michel Zecler: ""Zonder die beelden zat ik vandaag niet voor u en zouden de media nu spreken over een jonge man die geweld pleegt tegen politieagenten en hun wapens probeert te stelen"
AFP or licensors

Meest gelezen