Belga

Hasseltse kerstboom vandaag geveld en morgen geplaatst: “Elke stad of gemeente wil de grootste kerstboom"

Vandaag wordt de kerstboom geveld die op de Hasseltse Grote Markt komt te staan. Boomkweker Pierre Demesmaeker leverde eerder al de kerstboom in Brussel, en nu ook die van verschillende steden en gemeenten in Limburg: Hasselt, Maaseik, Zutendaal, Lommel en Sint-Truiden.

Wat hebben de kerstbomen op de Grote Markt van Brussel en Hasselt met elkaar gemeen? Ze zijn beiden gekweekt bij boomkwekerij Inter-Arbo. Vandaag zal het bedrijf de kerstboom voor de stad Hasselt vellen en morgen leveren. "De boom zal gekapt worden op de kwekerij in Herentals en voorzichtig op een vrachtwagen geladen worden. Morgen plaatsen we die dan op de Grote Markt", vertelt Pierre Demesmaeker van boomkwekerij Inter-Arbo.

Het zijn drukke dagen voor de boomkweker want Demesmaeker levert niet alleen in Hasselt. Ook in Maaseik, Sint Truiden en Zutendaal zullen er bomen uit zijn kwekerij komen te staan. “De bomen in kwestie werden deze zomer al zorgvuldig uitgekozen door de steden en gemeenten. Die staan allemaal op een groot domein waar ze die kunnen komen bekijken. De boom blijft dan staan tot die in de kerstperiode gekapt wordt", vertelt Demesmaeker.

Het gebeurt regelmatig dat stads -of gemeentebesturen tegen elkaar opbieden om toch maar de grootste boom te hebben

De kerstboom van Hasselt wordt de grootste, of toch een van de grootsten. “Ik denk dat de grootste in Maaseik zal staan”, twijfelt Demesmaeker even. “Maar het is een kwestie van centimeters, ik ben niet zeker. Het gebeurt regelmatig dat stads- of gemeentebesturen tegen elkaar opbieden om toch maar de grootste boom te hebben. Ach, in Limburg is het toch overal gezellig", besluit hij.

De laatste 20 jaar krijgt Demesmaeker meer en meer aanvragen om kerstbomen te leveren aan steden. "Volgens mij komt dat door de mond-tot-mondreclame. Als een bepaalde stad of gemeente een mooie boom heeft, dan polsen de buurgemeenten wel eens naar de leverancier. Vroeger kweekten gemeenten zelf hun kerstbomen. Maar die waren niet altijd goed van kwaliteit."

Meest gelezen