Kylie Moore-Gilbert bij haar vrijlating in Teheran.

Iran ruilt Australische gevangene in ruil voor drie Iraniërs

De Australisch-Britse academicus Kylie Moore-Gilbert is vrijgelaten uit de gevangenis in Teheran, in ruil voor de vrijlating van drie Iraanse gevangenen, die in Thailand veroordeeld waren. De Australische minister van Buitenlandse Zaken, Marise Payne, bevestigde dat Moore-Gilbert op vrije voeten is.

Moore-Gilbert, docent islamitische studies aan de universiteit van de Australische stad Melbourne, werd in september 2018 in Teheran gearresteerd na een academische conferentie. Ze kreeg later een gevangenisstraf van 10 jaar in een geheim proces op beschuldiging van spionage. Zowel Moore-Gilbert als de Australische regering ontkenden de beschuldigingen.

In een statement na de vrijlating haalt de vrouw de "onrechtvaardigheid" aan waarmee ze af te rekenen had. Ze bedankte iedereen die haar steunde tijdens de "lange en dramatische beproeving". Buitenlandminister Payne verklaarde, eveneens via een statement, dat de vrijlating via diplomatiek overleg met de Iraanse regering bereikt werd. Premier Scott Morrison juichte de vrijlating toe bij de Australische zender Seven Australia.

Eerdere pogingen van de Australische regering om haar vrij te krijgen door diplomatie waren mislukt. Iran zei dat zijn gerechtelijk systeem onafhankelijk is en niet zou worden beïnvloed door dergelijke stappen.

Er hebben dit jaar al twee uitwisselingen van gevangenen met Iran plaatsgevonden. Een Duitser werd in februari vrijgelaten en een Franse staatsburger in maart, elk in ruil voor één Iraanse gevangene.

Wie zijn die drie Iraniërs?

De drie Iraniërs die betrokken zijn bij de ruil zijn intussen vrijgelaten in Thailand en overgevlogen naar Iran. Ze zouden betrokken zijn geweest bij een mislukte aanslag tegen Israëlische diplomaten in de Thaise hoofdstad Bangkok. Dat mislukte omdat een bom per ongeluk ontplofte in hun appartement in Bangkok.

Een van de drie heeft daarbij zijn benen verloren. Ze werden niet veroordeeld wegens terrorisme. Een van hen kreeg wel 15 jaar cel wegens verboden bezit van explosieven en een andere levenslang wegens moord op een politieman. Een derde werd later door Maleisië uitgeleverd aan Thailand.

Iran ontkent dat de mannen een aanslag wilden plegen en spreekt over een "showproces". 

Meest gelezen